Kategória: Kutatás.

A Sága Magyar Nők Kutatása arra volt kíváncsi, hogy mennyi időt tölt el átlagosan egy háziasszony házimunkával, milyen típusú munkát kedvel, hogyan osztja be az idejét és kik segítenek neki a munka elvégzésében. A kutatásban több mint 7700 magyar nő vett részt, és válaszolt a kérdésekre. 

A kutatásból kiderül, hogy a válaszadó hölgyek többsége hetente 8 óránál többet tölt el házimunkával, mely igen jelentős szabadidő veszteséget jelent a nők számára. Arra a kérdésre, hogy mivel töltenék el a házimunkával megspórolt időt, a válaszadó hölgyek 66 százaléka azt válaszolta, hogy családjukkal lennének legszívesebben.

battonyai_tunde

"A kutatásból jól látszik, hogy a nők többsége szeretne több időt tölteni szeretteikkel, és kevesebbet házimunkával. Számos lehetőség van arra, hogy ezt némi segítséggel és egy kis szervezéssel könnyebben megvalósítsuk." – fűzte hozzá az eredményhez Dr. Battonyai Tünde pszichiáter, életvezetési tanácsadó.

A házimunkák versenyében a főzés győzött 54 százalékkal, míg a vasalás a hölgyek által legkevésbé kedvelt házi teendő.  A magyar hölgyek túlnyomó többsége majdnem minden nap főz, és ilyenkor akár 1-2 órát is eltöltenek a konyhában. Ezt az időt a válaszadók 68%-a szívesen lecsökkentené. Dr. Battonyai Tünde tanácsa a magyar háziasszonyoknak, hogy a főzésbe vonjuk be a családunkat, férjünket, gyerekeinket, hogy az ne egy szeparált, külön tevékenység legyen. "Ma már egyre népszerűbb a nagy, ebédlővel közös konyha, így a főzés és étkezés nagyon jó alkalom lehet a családi együttlétre. Egyszerű, konkrét kérésekkel mondjuk el, kinek milyen feladatot szánunk, így a párunk és a gyerekek is könnyebben megtanulják, miben segíthetnek. Így nemcsak kevesebb munkánk lesz, de együtt lehetünk a családunkkal is."

Dr. Battonyai Tünde szerint a közös étkezés nagyon fontos rítus egy család életében, ezért legalább napi egyszer üljünk le együtt enni. "Ez lehet a reggeli, vagy leggyakrabban a vacsora, a lényeg az, hogy jó hangulatban teljen. Az oldott együttlét megteremti annak a lehetőségét, hogy megbeszéljük a mindennapi dolgokat, ezért az étkezés már a közös főzéssel, vagy a terítéssel elkezdődhet." – mondta a szakértő.

A Sága Magyar Nők kutatásból már látszik, hogy a családtól kapott támogatás egyre jellemzőbb, hiszen a válaszadó hölgyek közel fele kap segítséget párjától a házimunkák elvégzésében.
(BrandTrend)