Kategória: Kutatás.

Bár a nemzeti makro ökonómiai kockázati tényezők vannak fókuszban, a Görög pénzügyi válság tisztázódásával, jelentős különbségek jelentkezhetnek ugyanazon ország egyes városainak várható gazdasági növekedésében.

A gazdasági és a munkaerő piac alakulását figyelve, az elkövetkezendő 1-2 évben várhatóan a legjobban közép Európa városai és régiói, Varsó és Prága teljesítenek majd, de Budapest és Bratislava is jó eredményekkel büszkélkedhet majd, csak úgy, mint a kelet-európai Szófia és Bukarest.

A nyugat-európai régióban 2010-2011-ben várhatóan Stockholm, Luxemburg, Zürich és Oszló teljesít majd a legjobban. Az ingatlanpiac biztató hatással van a gazdasági növekedésre a nagyobb aktivitással és az árak stabilizálódásával melyet a befektetők határoznak meg, de mostanában az elsődleges piacokon a bérlői piac is fellendül.

Charles Taylor, a Cushman & Wakefield magyarországi ügyvezető igazgatója elmondta: "A gazdasági mutatók is bizonyítják, hogy kezdetét vette Magyarországon a várt gazdasági fellendülés. A választások után a befektetők biztosabbak lehetnek a jövőben, mint az elmúlt időszakban."

Hardy Ilona, a Cushman & Wakefield Budapesti irodájának piackutatási vezetője elmondta: "Az üzletben mindig van bizonytalanság és nem lehet a végtelenségig kivárni. Nem meglepő, hogy az európai kereskedelmi ingatlanpiacon az aktivitás fellendülésének jeleit tapasztaljuk mind a bérlők, mind pedig a befektetők részéről. Persze az árazás nem annyira egyértelmű, mint azt sokan szeretnék (túlságosan ambiciózus tárgyalás tapasztalható, mind a befektetési, mind a bérlői piacon) és kevésbé versenyképes más piacokhoz képest. Bár a bizalom erősödött az első negyedévben, a bérlők és a befektetők is tudják, hogy az "A" kategóriás épületek ára most a legkedvezőbb, míg a másodlagos épületekbe még nem időszerű befektetni."
(BrandTrend)