Kategória: Kutatás.

A mintegy 1000 fő részvételével, fele-fele arányban nők és férfiak megkérdezésével készült felmérés eredményei szerint a válaszadók legfőbb aggodalma a személyes információikkal való visszaélés volt. Ezek közül a leginkább a pénzügyekkel kapcsolatos visszaélések, a személyes adatok nyilvánosságra kerülése, illetve annak a lehetősége miatt aggódnak, hogy az egyéneket vagy cégeket hamis színben tüntetik fel. A felmérés szerint a nem, az internetezési tapasztalat hossza, illetve iskolázottság mind olyan változók, amelyek hatással vannak a visszaélésekkel kapcsolatos aggodalom mértékére.

Összességében az internetes oldalak forgalmának és felhasználóinak nyomon követését a megkérdezettek 43 százaléka inkább károsnak, mintegy 40 százaléka egyaránt hasznosnak és károsnak tekinti. Csak nagyon kevesen gondolták úgy, hogy az ilyen adatok követhetősége az online közösség hasznára válhat.

Bár a megkérdezettek nagy része személyesen nem tapasztalt még visszaélést a személyes adataival kapcsolatban, de sokan hallottak vagy olvastak már az interneten összegyűjtött személyes információk rosszindulatú felhasználásról. A válaszadók 45 százaléka viszonylag gyakran, 16 százaléka gyakran, 32 százaléka alig néhány alkalommal értesült visszaélésekről. Csupán 4 százalékuk nem hallott még soha erről a problémáról.
(ELTE TÁTK)