Kategória: Kutatás.

100 magyar felnőtt közül 82 olvasott legalább egy lapot a Nemzeti Médiaanalízisben mért 168 sajtókiadvány közül 2009 első felében. Az olvasók átlagosan 3,8 lapot vettek a kezükbe a 2009 januárjától júniusáig tartó időszakban – derül ki a GfK Hungária és az Ipsos Nemzeti Médiaanalízis tanulmányának 2009 első félévére vonatkozó adataiból.

Az idei év első félévében a legolvasottabb fizetős (tehát pénzért megvásárolható) sajtótermék minden egyes lapszámával több, mint 1,1 millió magyar felnőttet lehetett elérni. Az egymillió főt ezen kívül egyetlenegy napilap olvasottsága haladja meg. Az ingyenesen terjesztett lapok figyelembe vételével megállapítható, hogy egy lapszámmal megjelenésenként akár 2,4 millió embert is tájékoztathatnak. A legolvasottabb fizetős napilap a Blikk, a hetilapok közül a Story, míg a havi és egyéb periodicitású lapok esetében a Nők Lapja Konyhát veszik a legtöbben kezükbe.

gfk_mediaanalizis_1

Az olvasottság abszolút száma mellett az olvasótábor növekedését is érdemes megfigyelni. Az előző, 2008. IV. – 2009. I. negyedéves időszakhoz képest legnagyobb olvasószám-növekedést mutató lapok tízes listáját az alábbi táblázat mutatja (az ingyenes hirdetési lapok a listán nem szerepelnek).

gfk_mediaanalizis_2
Forrás: GfK Hungária-Ipsos Média-, Reklám-, Piac- és Véleménykutató Zrt., Nemzeti Médiaanalízis 2009. I. félév

A kiadványokat tematika szerint csoportosítva elmondható, hogy az egyes fizetős laptípusok közül a megyei napilapok a legkedveltebbek, a felnőtt lakosság 29 százaléka olvassa ezeket (ez a szám a 18 vidéki megye lakosságára vetítve 40%). A válaszadók jelentős arányban (28%) veszik kézbe az önállóan terjesztett tévémagazinokat. A harmadik legolvasottabb lapcsoportot az általános női lapok jelentik (25%). Az előző időszakhoz képest enyhe növekedést mutat a politikai, közéleti valamint a pénzügyi, gazdasági lapok olvasottsága (előbbit a lakosság 9, utóbbit 6 százaléka veszi kézbe).

A magasabb vásárlóerővel rendelkező, az ESOMAR társadalmi státuszindex szerinti ABC1 szegmens 89 százaléka olvas legalább egy nyomtatott sajtóterméket. ők a vizsgálati időszakban átlagosan 4,3 lapot olvastak. E csoport az átlagosnál nagyobb érdeklődést tanúsít a gazdasági és közéleti napi-, valamint hetilapok iránt.

Bár számos lap az egész országban kimagasló népszerűségnek örvend, a magyar lakosság leginkább a szűkebb környezetét érintő hírekről, eseményekről szeret olvasni. Ezért az egy-egy településen, településtípuson megjelenő sajtótermékeket az ottani lakosság sokszor szívesebben lapozza fel, mint egy országos terjesztésű újságot. Az alábbi ábra az egyes településtípusokon élők 10-10 legolvasottabb lapját mutatja be (az ingyenes hirdetési lapok a listán nem szerepelnek).

gfk_mediaanalizis_3
*a különböző mutációk olvasottságát összegeztük
Forrás: GfK Hungária-Ipsos Média-, Reklám-, Piac- és Véleménykutató Zrt., Nemzeti Médiaanalízis 2009. I. félév
(BrandTrend)