Kategória: Kutatás.

A GfK Hungária Piackutató Intézet 2003 óta kíséri figyelemmel a hazai napi fogyasztási cikkeket értékesítő kereskedelmi csatornák által megjelentetett akciós újságok piacát. A legnagyobb hirdetők évek óta, így 2007-ben is a több kategóriában érdekelt multinacionális gyártók és forgalmazók voltak. A beszállítók terén a hirdetések számát tekintve az élen nem történt változás, azonban a 2007-es év már az egyik áruházlánc sajátmárkás termékeinek második helyezését hozta.

A sajátmárkás termékek aktivitása továbbra is növekvő tendenciát mutat az akciós kiadványokban és a boltokban egyaránt. A saját márkás termékek jelenléte az élelmiszerek, majd a zöldség- és gyümölcskonzervek, a felvágottak és üdítőitalok kategóriájában a legerőteljesebb.

A kategóriákat tekintve továbbra is az élelmiszerek a legjelentősebbek, 2007-ben a hirdetett termékek 37,6 százaléka volt élelmiszer. Összességében változatlanul az FMCG termékek adják a hirdetett termékek közel felét (49,8 százalék).
Az élelmiszer kategórián belül évek óta az első az ital- és a húsáru kategória, mely a legtöbb lánc leafletjében több oldalt is elfoglal. Tehát húsáru hirdetésekkel az esetek több mint egyharmadában a hipermarketek leafletjeiben találkozhatunk, míg az italok esetében a C C áruházak kiadványai szerepelnek az élen.

A vegyi áruk terén a versenybe a hipermarket (7929 db) és a drogéria (7873 db) mellett a cash & carry (7922 db) is beszállt és rögtön átvette a második helyet a hipermarketek mögött. A vegyesboltok (5264 db) jelentősen lemaradva a negyedik helyet szerezték meg, és megállapíthatjuk, hogy sem a diszkontokban (2240 db), sem a szupermarketekben (1491 db) nem ez a leghangsúlyosabb kategória.

A hirdetett kategóriák aránya a termékek száma szerint
gfk
Forrás: GfK Leaflet Monitor

Az előző évek tendenciáihoz hasonlóan a non-food termékek egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a kereskedelmi láncok kiadványaiban. Ezt bizonyítja az is, hogy sok kereskedő és áruházlánc már külön leafletet jelentet meg a számukra. Emellett továbbra is igen hangsúlyos szerepet játszanak a non-food termékek az egyes kiadványokban. A két legjelentősebb árucsoport évek óta a barkácsáruk, és az elektromos áruk piaca. Ebben a két kategóriában a 2007-ben mért hirdetések száma (78806 db termék) több mint kétszerese a hirdetett vegyi árukénak, és évről-évre biztosítja magának az előkelő második helyet az élelmiszerek után.

A barkácsáruk esetében a kert, növények (10426 db termék), valamint az építkezés (10226 db) kategória emelkedik ki. Ez azért érdekes, mert mindkét árucsoportban szezonális termékek szerepelnek, melyeket leggyakrabban szezonális kiadványokban hirdetnek. E kategóriák mégis kétszer akkora mennyiségben jelennek meg az akciós újságok hasábjain, mint a többi alkategória. Az elektromos áruk kategóriáján belül legnagyobb arányban háztartási elektromos cikkeket népszerűsítettek összesen 15576 db terméket hirdettek ebben a kategóriában. Ezt követi a szórakoztató elektronika közel 11000 db hirdetéssel. Érdekes módon 2008 I. félévében sem sikerült a szórakoztató elektronikának átvenni az első helyet, pedig az előrejelzések alapján várható volt némi fellendülés a labdarúgó Európa Bajnokságnak köszönhetően, de ez hirdetési számokban nem mutatkozott meg.
(BrandTrend)