Kategória: Kiemelt 3 és Piac.

Admin kategória: Kiemelt3.

A márka és a cég egy 1922-ben nagy sikert aratott “felina” nevű modellről kapta a ma is közismert  nevét. Az 50-es években már több, mint 50 országba exportálta női fehérneműit az azóta is  mannheimi központtal  működő  FELINA csoport.

A Felina Hungaria Kft.-t 1991 szeptemberében alapította a Felina International Ag és a Fővárosi Ruhaipari Vállalat– amely már 1979 óta bérmunkában gyártotta a felina márkanevű fehérneműket.

1992 novemberében a Budapesten működő szabászatot Szeghalomra telepítették, melynek alapterületét a későbbiekben megduplázták. Ez lett a FELINA csoport legnagyobb gyártórészlege. Túlélve a nemzetközi gazdasági-, és Felinán belüli válságot, ma már csak itt és Dévaványán van felina fehérneműket gyártó saját üzem Európában.

A teljes privatizáció után is mind a szeghalmi beruházásokban, a gyártásban, mind a bel- és külföldi piacokon történő értékesítésben, árbevételben, nyereségben, létszámban igen dinamikus fejlődés volt tapasztalható.

2009-ben beszüntették a fürdőruha gyártást. Addig itt tárolták a FELINA  csoport teljes fürdőruha készletét és innen történt a kiszállítás közvetlenül Európa szerte a vevőknek.

A csoport akkori menedzsmentje nem találta a kiutat a válság okozta nehéz helyzetből, ezért közel 10 év stagnálás után a tulajdonos a csoport eladására kényszerült.

2015 februárjában a német magán befektetők által létrehozott Palero Capital vásárolta fel a Felina csoportot és azonnal hozzákezdett az átszervezéshez. A pénzügyi befektető korszerű menedzsment eszközök bevezetésével, a menedzsment megújításával, szigorú költség gazdálkodással és a szervezet racionalizálásával 2016-ra kimozdította a csoportot a negatív spirálból és 10% árbevétel arányos eredményt ért el. Az átszervezés sikerének fenntarthatóságát mutatja, hogy ez az eredmény 2017-ben megismétlődött és megalapozottnak tűnik az elvárás, hogy a jövőben is legalább ezen a szinten folytatódik.

A gyors és sikeres átalakításnak köszönhetően az eredetileg tervezett 3-5 évnél gyorsabban, alig több, mint 2 év után 2017 júniusában új szakmai, stratégiai befektetőnek sikerült továbbadni a Felina csoportot.

A  2005-ben alapított, lettországi  European Lingerie Group  /ELG csoport/ megvette a FELINA  Hungaria Kft-t 100 %-ban tulajdonló FELINA International AG /Svájc/ részvényeit, a  német befektetői csoporttól.

felina

Az ELG  a legnagyobb prémium fehérnemű gyártók számára Lauma Fabrics márkanév alatt igényes kivitelű csipkét és alapanyagot gyárt.

A csoport 46 országban 5 000 eladási helyen van jelen. A még Felina nélküli, 2016-os adatok alapján    Németország és a volt Szovjet tagállamok voltak a legnagyobb vevőik, de szinte minden nyugat-európai országba szállítottak.

Minden körülmény adott, hogy az ELG csoport nagy tapasztalatokkal rendelkező menedzsmentje az általuk gyártott és forgalmazott innovatív alapanyagokat is felhasználva, a felina kollekció bővítésével új piacokra vezesse be a tradicionálisan magas minőségű fehérneműket.

Az új tulajdonos a biztosítéka, hogy a többségében eddig is Európában gyártott alapanyagok beszerzése és a saját gyártás a jövőben sem kerül a távol keletre.

Az utóbbi években a  – Magyarországon is igen népszerű-felina fehérneműk választéka szűkült. Ennek oka egyértelműen a sűrű tulajdonosváltásban keresendő. Megjegyzendő, hogy a szeghalmi üzemben ez idő alatt is folyamatos volt a gyártás.

Az ELG-nek köszönhetően a magas minőségű, nagy méretek specialistájaként ismert és közkedvelt felina kollekciója megújul és várhatóan a belföldi piac is megélénkül.
(BrandTrend)