Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

A tavaly kitört pandémia életünk számos területén hozott változásokat. Ezek közül egyesek kezdenek visszaállni a normál kerékvágásba, például a diákok visszatérhettek az iskolapadba, és a legtöbb helyen a maszkviselés sem kötelező. Mások ugyanakkor tartósabbnak bizonyultak. Sok  munkáltató állt át a hibrid, otthoni és irodai munkavégzésre, illetve olyan szavak kerültek be mindennapi szókincsünkbe, mint az ellenanyagszint-vizsgálat, PCR teszt vagy épp a karanténháj.

Mára alig akad olyan ember, aki ne vett volna részt legalább egyszer COVID teszten, amelyek típusai azonban még mindig nagy fejtörést okozhatnak a hétköznapi szemlélő számára.

COVID teszt és COVID teszt között is van különbség, és nemcsak a mintavétel módszerében. Attól függően, hogy fennáll-e a fertőzés gyanúja, átestünk-e már a betegségen vagy épp oltás után vagyunk, más-más tesztre lehet szükségünk.

A PCR teszt a koronavírus örökítőanyagát mutatja ki a száj- vagy orrgarat nyálkahártyájából vett mintából. Akár már a fertőzés 2-4. napján pontos eredménnyel szolgálhat, így ezt használják például a COVID-gyanús betegek tesztelésére. Sok ország pedig a beutazás előtti 72 órában is kötelezővé teszi.

Viszonylag gyors tesztről van szó, eredményét ugyanis már 24 órán belül kézhez is kaphatjuk.

Különböző szerológiai tesztek segítségével a vérből is megállapítható, hogy átestünk-e már a betegségen. A PCR-rel szemben ezek azonban nem a vírus örökítőanyagát, hanem a szervezet által termelt ellenanyagot vizsgálják, így például segítségükkel bizonyítható akár a védettség is.

Az ELISA egy laboratóriumi ellenanyagszint-vizsgálat, amelyet vénás vérből végeznek. A szervezet a COVID fertőzésre adott válaszaként létrejött antitestek kimutatására szolgál. Segítségével így kimutatható, hogy átestünk-e már a betegségen, rendelkezünk-e védettséggel egy újabb fertőzés esetére, ezért például védettségi igazolvány igényléséhez is használható.

Igen elterjedt és gyors tesztelési módszer, hiszen csak egy apró szúrást igényel az ujjbegyen. Alkalmas a tünetmentes betegség kimutatására, illetve arra is, ha tudni szeretnénk, hogy a közelmúltban átestünk-e a fertőzésen. Egyszerűsége mellett ez az egyik leggyorsabb módszer is, hiszen akár húsz perc alatt kész az eredménye.

Egy egyszerű vérvételre van hozzá szükség, melynek eredményét 3-5 napon belül kaphatjuk kézhez. Az ellenanyagszint vizsgálatával azt mutatja ki, hogy szervezetünk találkozott-e már a koronavírussal, jelen vannak-e benne a fertőzésre válaszként termelt ellenanyagok, vagyis rendelkezünk-e hosszútávú védettséggel.

Az ELISA vizsgálat átfogó képet adhat a COVID fertőzés szinte minden állapotáról. Segítségével így kimutatható az akut és a már lezajlott betegség is. Ez annak köszönhető, hogy a laboratóriumi teszt során a vérmintából a SARS-CoV-2 IgM+IgA és IgG antitestjét is vizsgálják.

Az IgM+IgA antitestek jelenléte közelmúltbeli, esetleg akut szakaszban lévő fertőzésre utal. Pozitív eredmény esetén érdemes megerősítő vizsgálattal, például PCR teszttel meggyőződni róla, jelenleg aktív fertőzéssel küzd-e a szervezetünk.

Az IgG antitestek ezzel szemben leghamarabb a fertőzést követő tizennegyedik napon jelennek meg, vagyis lezajlott betegségre utalnak. Ha az ELISA teszt kimutatja a koronavírus IgG antitestjét, előfordulhat, hogy tünetmentesen átestünk a betegségen és valószínűleg kialakult szervezetünkben az immunitás.

A koronavírus teszten való részvétel általánosságban mindenkinek ajánlott, akinél fennáll a fertőzés gyanúja. Például annak, aki közvetlenül kapcsolatba került bizonyítottan fertőzött személlyel, illetve jelentkeznek nála a vírus jellegzetes tünetei, vagy csak szeretne megbizonyosodni róla, hogy épp nem fertőzött.

Ezenkívül az ellenanyagszint-vizsgálat azok számára is ajánlott, akik szeretnének meggyőződni róla, hogy szervezetük találkozott-e már a koronavírussal, és hogy rendelkeznek-e ellene megfelelő immunitással. Érdemes tehát oltás után vagy épp COVID-gyanús betegségből felgyógyulva ellenanyagszint-vizsgálatot csináltatni, mivel akár a védettségi igazolvány kiállításához is felhasználható.

Ha ellenanyagszint-vizsgálaton gondolkozol, mindenképp győződj meg róla, hogy azt a típust választod, ami a leginkább megfelel a számodra. Míg a PCR teszt a fertőzés aktív kimutatására szolgál, addig a szerológiai vizsgálatok vérminta segítségével a betegség akut és lezajlott fázisában is képesek lehetnek kimutatni a szervezet által termelt antitesteket. Ezek közül is kimondottan precíz az ELISA teszt, amely a fertőzés szinte minden fázisában pontos eredményt produkál. Így segíthet a gyors diagnosztizálásban és a védettség megállapításában is – írják.