Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

A nyelvismeret előnyeit azok sem vonják kétségbe, akiknek munkájuk vagy tanulmányaik nem követelik meg az idegen nyelv ismeretét. Persze azok számára is nyújt előnyöket a nyelvtudás, akik azt nem használják mindennapjaik során. Külföldi utazások, nyaralások alkalmával nagy segítség a nyelvtudás, de a filmek, sorozatok kedvelőinek is jól jön, ha eredeti nyelven szeretnék nézni kedvenceiket. Az interneten történő tájékozódást is megkönnyíti, ha valaki legalább az angol nyelvet ismeri.

Ez utóbbi a legnépszerűbb idegen nyelv Magyarországon, ezt követi a német és a francia nyelv. Hazánk bár le van maradva az európai átlaghoz képest nyelvismeret tekintetében, de évről évre növekszik az idegen nyelvet beszélők aránya. A munkaerő-piacon nemcsak nagyobb eséllyel indul az, aki nyelvvizsgával rendelkezik, de több fizetést is vihet haza.

Idegen nyelvek ismerete az üzleti életben

Magyarországon is egyre több multinacionális cég létesít irodát vagy alapít gyárat, ahol a hazai munkaerő mellett külföldi munkavállalók is dolgoznak. Ezeknél a cégeknél alapvető elvárás az idegen nyelv ismerete, amely elsődlegesen az angol. Az üzleti világban, de a tudományos életben is az angol nyelv a nemzetközileg használt kommunikációs nyelv. Szakmai konferenciákon, üzleti tárgyalásokon vagy kötetlenebb céges rendezvényeken az angol nyelvet használják az emberek, legyenek bármilyen nemzetiségűek. Ezért elengedhetetlen, hogy egy üzletember kiválóan beszélje az angol nyelvet.

A munkaerő-piacon azonban egyre inkább elvárás az, hogy bizonyos pozíciókban az angol mellett egy másik idegen nyelvet is beszéljen a pályázó. Kifejezetten előny, ha beszéled az adott anyavállalat nyelvét. Ez lehetővé teszi, hogy a külföldi menedzsmenttel a saját nyelvükön tudj kommunikálni.

Egy multinacionális nagyvállalat életében nem ritka, hogy nem csak Európán belül, hanem a tengerentúlon, vagy távol-keleten is vannak érdekeltségeik. Ezért nagy előny az is, ha az üzletember az angol mellett beszél még egy vagy több idegen nyelvet.

Melyek a legfontosabb idegen nyelvek az üzleti világban?

Az angol nyelv ismerete gyakorlatilag már alapvetőnek számít. E nélkül már elképzelhetetlen az érvényesülés. A munkaerő-piaci trendek alapján az angol mellett a német, a francia és az olasz nyelv az, amelyek a legkeresettebbek. Az angol nyelv mellett ugyanis ezeket beszélik legtöbben az Európai Unión belül, illetve ezen érdekeltségű nagyvállalatok a legelterjedtebbek hazánkban. Ezen nyelvek mellett a skandináv nyelvek ismeretével is jól lehet érvényesülni, hiszen ezeket kevésbé beszélik Magyarországon. Jobban megfizetik azokat, akik a finn, a norvég, a dán, a svéd nyelvek közül beszélik valamelyiket.

A spanyol nyelv ismerete szintén előnyös, hiszen nemcsak Európán belül beszélik ezt a nyelvet, hanem az USA-ban és Dél-Amerikában is több millióan használják. A távol-keleti üzleti kapcsolatok élénkülése a kínai és a japán nyelv ismeretét is felértékelte. A kínai nyelv ismerete az üzleti élet szempontjából számos lehetőséget rejt, hiszen egy milliárdos lélekszámú piacról beszélhetünk. Hasonló szempontok alapján az orosz nyelv tanulása is előnyt jelent a munkaerő-piacon.

happy creative team writing on stickers at office

Milyen pozíciókban előnyös az idegen nyelv ismerete?

  • Számos nagyvállalat helyezte Magyarországra az ügyfélszolgálati irodáinak egy részét, így a call center-ben dolgozó munkatársak körében elengedhetetlen a nyelvismeret.
  • A vezető pozíciók betöltésének feltétel az üzleti szintű angol nyelvismeret.
  • Az IT szektor is megköveteli a stabil angol nyelvtudást, hiszen a szakmai anyagok nagy része ezen a nyelven érhető el.
  • Emellett számos multinacionális szolgáltató cég várja a nyelvtudással rendelkező közép- és felsővezetőit.
  • Telekommunikációs, adó- és könyvvizsgálati tanácsadó cégek, vagy különböző ipari- és technológia vállalatok szinte napi szinten jelentetnek meg nyelvismeretet követelő álláshirdetéseket.

Ahhoz tehát, hogy sikeresebben tudj érvényesülni a munkaerő-piacon és előre tudj lépni a karrieredben nem elég csupán az angol nyelv ismerete. Persze az is nagy előny, ha az angolodat fejleszted fel szakmai- vagy üzleti szintre. Ebben segítségedre van számos tanintézmény, online tanfolyam, vagy nyomtatott, illetve digitális formában is elérhető angol szótár. Magabiztos angol nyelvtudással részt vehetsz olyan nyelvtanfolyamokon is, ahol az új nyelvet angolul tanulhatod. Így a másik idegen nyelv elsajátítás, amellett az angolt is gyakorolhatod.

A munkaerő-piacon egyre nagyobb a kereslet a több idegen nyelven is beszélő munkavállalók iránt. Nem csak nagyobb esélyekkel tudsz jobb pozíciót megpályázni, hanem a fizetésed is magasabb lesz.