Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

A Belgrád rakparti Toscana tulajdonosai is próbálnak alkalmazkodni a viszontagságos időkhöz: elindultak a kiszállítással, bevezettek egy toszkán street food menüt, fitnesz és laktózmentes pizzákat tettek az étlapra a speciális diétával rendelkező vendégek kedvéért, és kedvezményes áron számolnak azoknak, akik az ételfelvételi ponton veszik át rendeléseiket. Ám egy valamin nem változtatnak; azon a bevett szokásukon, hogy mások gondját is észreveszik.

Budapest egyik első autentikus olasz étterme nemcsak a 20 éve változatlan minőségének köszönheti fennmaradását, hanem annak a családias hozzáállásnak is, amellyel tulajdonosai a kollégáikra, a vendégeikre és a környezetükre figyelnek. A küzdelmes 2020-as évben is több nonprofit szervezetet támogattak, mert tudják, hogy ilyenkor az adományokból gazdálkodóknak a legnehezebb.

101 pizzát sütöttek

„Ez a város és a lakói sokat adtak nekünk az első 20 évünkben. Bizalmat, szeretetet, barátságot. Ennek gyümölcsét mindig is szerettük megosztani. Válság ide vagy oda, ez lesz az utolsó, amin változtatunk – árulja el Baji Ferenc, a Trattoria Toscana egyik tulajdonosa. – Amikor szóltunk az olasz séfjeinknek, hogy kéne árva gyerekeknek sütni százegy egyforma pizzát, ők nem felmondtak, hanem megkérdezték, mennyivel előbb jöjjenek be dolgozni.”

„Éppen a májusi gyereknapot ünnepeltük, amikor megjelent egy autó, és elővettek belőle 101 mosolygós pizzát. Mivel pizza sosem szerepel a mindennapi étkeztetés menüjében, felejthetetlen élményt nyújtott a gyerekeknek ez a különleges ebéd – emlékszik vissza Sándor Eszter, a fóti Károlyi István Gyermekközpontért tevékenykedő Fóti Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány titkára. – Szoktunk felajánlásokból különböző finomságokat kapni, például gyümölcsöt és csokoládét, de ilyet nem tudunk adni nekik. További nagy segítséget jelent a Toscana százezer forintos pénzadománya, ami év végén érkezett meg a Fóti Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány számlájára, és garanciát jelent arra, hogy amikor kifogyunk az aktuális gyümölcs felajánlásokból, akkor is legyen miből hozzájárulnunk a gyermekek még egészségesebb étkezéséhez.”

Mosolygós pizza

Évente 1500-2000 közé becsülik azoknak a 6-18 éves gyereknek a számát, akik tartós betegségük miatt nem tudnak iskolába járni. Ők egyéni tanrendre kényszerülnek, osztálytársaikkal csak a tanévzáró vizsgák kapcsán találkoznak, ezért gyakran magányossá válnak. A KórházSuli mindent megtesz azért, hogy ezek a gyerekek is biztonságos közegben és egy vidám, kreatív, támogató kortárs közösségben tanulhassanak. A pedagógusok és az önkéntes egyetemisták gondoskodnak arról, hogy a gyógyulásuk ideje alatt is aktívak maradjanak, visszanyerjék magabiztosságukat, és ha eljön az ideje, lelkileg felkészülten lépjenek be újra az iskola kapuján.

„Folyamatosan toborozzuk a gimnazista és egyetemista önkénteseket, akik, mivel nincs ilyen szakirányú képzés a közoktatásban, szakmai felkészítést kapnak tőlünk. A Toscana által felajánlott 101 mosolygós pizzával ezeken a tanfolyamokon vendégeljük meg önkénteseinket, így visszaadhatunk valamit ennek az önzetlen közösségnek” – mondja Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli vezetője.

Trattoria Toscana

A Toscana további 100.000 Ft-ot juttatott el a KórházSuli program számára, mert vallja, hogy minden segítség számít, és nemcsak a nagyvállalatok, de a kis- és középvállalkozások is tudnak tenni a jó ügyekért.