Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

A Vodafone Magyarország a hazai mobilszolgáltatók közül elsőként indította el 2019-ben élő kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában, valamint a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán, a 2016-ban vásárolt 3600MHz-es frekvenciakészletének köszönhetően.

2019 őszén érkezett el a Vodafone 5G fejlesztéseinek következő mérföldköve, amikor a Vodafone Magyarország elindította az ország első, mindenki számára elérhető kültéri kereskedelmi 5G hálózatát. A kereskedelmi szolgáltatást nyújtó budapesti 5G hálózat összesen 34 darab 5G-s bázisállomást foglal magába.

A Vodafone Magyarország összesen 80 MHz-et szerzett a 2020. március 26-i árverésen:

  • 3,6 GHZ – 8,25 milliárd forintért 50 MHz – lehetővé teszi a Vodafone Magyarország számára, hogy 5G hálózata sebessége elérje akár az 1Gbps letöltési sebességet. A megszerzett frekvencia akár már 2020 áprilisában elérhető lesz.
  • 700 MHz – 26 milliárd forintért 2 x 10 MHz – az 5G lefedettség további kiterjesztését teszi lehetővé. A frekvencia várhatóan 2020. szeptember 6-tól vehető igénybe, addig a földfelszíni digitális televízió műsorszóró állomások üzemelnek rajta.
  • 2100 MHz – 4,4 milliárd forintért 2 x 5 MHz – az ügyfelek megnövekedett adatigényének kielégítésére, a 4G hálózat további kapacitásnövelésére használható fel.

A megszerzett frekvencia 15 évre, 2035-ig szól, de fennáll további ötéves meghosszabbítás lehetősége is, 2040-ig.

A Vodafone Magyarország vezérigazgatója, Amanda Nelson a következőt nyilatkozta: “A telekommunikációs szektor által nyújtott szolgáltatások szerepe kiemelkedő mind az egyének, mind a vállalkozások és az egész ország számára. Ezt a jelenlegi nehéz helyzet is bizonyítja, de hálózataink megnövekedett igénybevétel mellett is kiválóan teljesítenek, megteremtve ezáltal a lehetőséget ügyfeleink számára az otthoni munkavégzésre, a digitális oktatásra és az otthoni szórakozásra. A magas minőségű, stabil hálózati teljesítmény egyik előfeltétele a folyamatos fejlesztés, ezen belül is kiemelt fontosságúak az 5G fejlesztések, melyek jelentősen hozzájárulnak a nemzetgazdaság versenyképességének és termelékenységének növekedéséhez. Ezen jövőbeli fejlesztések alapjait sikerült most leraknunk a sikeres aukcióval és a megvásárolt frekvenciákkal.”

Budai J. Gergő, Vállalati Kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettes, aki a Vodafone Magyarországot az árverésen képviselte, megjegyezte: “Az NMHH még a jelenlegi, szélsőséges körülmények között is egy rendkívül professzionális aukciós eljárást folytatott le. Bízunk abban, hogy az eredmények mindenki számára hasznosak lesznek, jelentősen hozzájárulva Magyarország digitális fejlődéséhez és versenyképességéhez.”