Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

Öt évvel ezelőtt tartotta meg az első foglalkozását a hernádszentandrási mélyszegénységben élő gyerekeknek az InDaHouse Egyesület. Már használható állapotban van az a közösségi ház, amelyet hosszú hónapok óta építenek az önkéntesek és a vállalati támogatók. A Liferay Hungary legnagyobb támogatóként továbbra is kiemelt figyelmet fordít a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására és erre bátorít minden tenni vágyó magánembert és vállalatot is.

A karácsonyra készülődve és a nagy év végi rohanás közben érdemes elgondolkozni, hogy valójában mi teszi meghitté az ünnepet vagy a mindennapjainkat általában. Az egymásra figyelés és az egymáshoz közeledés melegséget hoz a szívünkbe, amelyre az InDaHouse tevékenysége egy különösen jó példa.

Az InDaHouse a hernádszentandrási hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását tűzte ki célul és mára Magyarország egyik legnagyobb közösségi összefogáson alapuló kezdeményezésévé nőtte ki magát. Idén októberben fordulóponthoz érkezett az egyesület, ugyanis a gyerekek számára készülő közösségi házuk építkezésében több mérföldkövön is túljutottak.

Az építkezésben a Liferay magyar munkatársai mellett az anyavállalattól ideutazó amerikai kollégák is közreműködtek, így összesen több mint 40 nappal járultak hozzá az oly sokat jelentő InDaHouse bázis megépítéséhez.

InDaHouse_2

A házra eddig összesen 22 millió forintot költöttek, amely mind adományokból gyűlt össze. Több cég építőanyaggal támogatta az építkezést. A legtöbb pénzbeli adományt a Liferay Hungary ajánlotta fel, amely ebben az évben 3200 eurót jelent. Hiszen még bőven van mit csinálni a közösségi házon is: le kell burkolni a bejáratot, a teraszt és a lépcsőt, valamint a tetőtér befejezése is hátra van.

Az első foglalkozásokat november elején tartották az önkéntes munkából felépült házban, amelyeket beleszámolva az elmúlt öt évben összesen 9000 foglakozást tudhat magáénak az egyesület. Jelenleg 100 gyerekkel foglalkozik intenzíven az InDaHouse és már 20 gyerek került várólistára, hogy egy napon ők is tanulni tudjanak és felzárkózhassanak a jobb körülmények között élő társaikhoz.

A 2019-es év legnagyobb sikere, hogy minden InDaHouse-os nyolcadikos fiatal egy érettségit adó középiskolában tanul tovább, valamint egy 19 éves lány felvételt nyert egy felsőoktatási intézménybe Miskolcon.

Ahhoz, hogy az egyesület fogadhassa a várólistán lévő gyerekeket, megfelelő feltételeket kell teremteniük és csaknem teljes strukturális átalakításra lesz szükségük az elkövetkezendő évben. Meg kell változtatniuk az órarendet, a Hernádszentandrásra leutazó önkénteseknek többet kell majd belerakniuk a hétvégékbe, végül, de nem utolsó sorban, a gyerekeket és önkénteseket is szállító kisbuszuk mellé szükségük lesz még egyre.

„Boldogsággal tölt el, hogy ebben az évben mi voltunk az InDaHouse legnagyobb pénzbeli és önkéntes munkaórában mért támogatói. Úgy vélem, az is jól mutatja segítő szándékunkat, hogy idén a cégen belül is az InDaHouse volt a legtöbb munkatárs által választott civil szervezet. Nem csak a munkánkban tartjuk fontosnak, hogy értéket teremtsünk, hanem a vállalati jelenlétünkkel is az értékteremtés körforgását szeretnénk erősíteni” – magyarázza Balogh Zsolt, a Liferay Hungary ügyvezető igazgatója.

Az egyesületnek legnagyobb segítségre a tetőtér befejezéséhez, az anyagi stabilitás megteremtéséhez és egy új kisbusz megszerzésében van szükségük. A támogatás minden formában értékes számukra, hiszen vállalatok megfelelő termékeivel hatékonyan tudják folytatni működésüket.