Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

A havonta, ugyanaz a szakember által, ugyanazon a helyszínen tartott, ingyenesen látogatható csoportos beszélgetéseket a koraszülöttség problémájának szakértőivé vált pszichológusok vezetik. A programra jelentkező szakemberek közül a KORE elnöke, Földvári-Nagy Zsuzsanna, valamint az ELTE egyetemi adjunktusa, Dr. Cserjesi Renáta szigorú szempontrendszer alapján választotta ki a feladatra legalkalmasabb pszichológusokat. Az egyes alkalmakon érintendő témákat egy előre közösen kidolgozott tématerv alapján ajánlják a pszichológusok a beszélgetőkörökön.

„A PIC-ek professzionális ellátásán, a felkészült osztályok és hozzáértő szakemberek segítségén túl a szülők mentális támogatása, tájékoztatása is elengedhetetlen. Mi magunk is meglepődtünk, milyen mély traumák kerültek felszínre az eddigi beszélgetések során, és ez tovább erősítette elkötelezettségünket a program folytatása iránt, látva, hogy tényleg óriási szüksége van a koraanyukáknak a támogatásra az egész országban” – mesélte a KORE elnöke, Földvári-Nagy Zsuzsanna.

NaturAqua_KORE_PICi felkészítés_pszichológusok találkozója

Az augusztusi találkozókon a 16 különböző helyszínen szervezett beszélgetőkör szakemberei a segítségkérés- és fogadás fontosságát hangsúlyozzák, hogy elkerülhetővé váljon az izoláció érzése, és az érintettek felismerjék: nincsenek egyedül, van kihez fordulniuk. Az őszi találkozókon a történtek feldolgozásának fázisait fogják azonosítani a résztvevők, többek közt, hogy mi tarthatja egyben és próbálhatja szétszedni a családot. A következő alkalmakon azt járják körbe, hogyan érdemes a koraszülöttségről a gyermekeknek mesélni, illetve az esetleges különbözőségek elfogadásának és elfogadtatásának módjait.

„A kutatások is megerősítik, hogy a koraszülött gyermekek más fejlődési utat járhatnak be, mint a nem koraszülöttek. Ezért fontos a szülőkkel ezt megbeszélni. Ez a másság nagy teher, a korai fejlesztésektől kezdve a társadalmi beilleszkedésig, és míg a legnagyobb részét az anyák viszik a vállukon, a család többi tagja ugyanúgy érzi ezt. Fontos, hogy az anyák tudják, hogy nincsenek egyedül, lehet sorsközösséget építeni hasonló helyzetbe került családokkal; hogy van a közelükben elérhető szakember, akihez fordulni tudnak. A NaturAqua támogatása lehetőséget nyújt arra, hogy az ország több pontján működjön a program, és minél több koracsaládhoz érjünk el – mondta Dr. Cserjesi Renáta, az ELTE egyetemi adjunktusa.

A dedikált szakpszichológusok által vezetett beszélgetőkörök bárki számára elérhetőek és ingyenesen látogathatók, az időpontok és helyszínek a koraszülött.com honlapján és közösségimédia-csatornáján is megtalálhatók.