Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

20-30 éve, amikor megjelentek és elterjedtek a drogériákban az első tusfürdők, temették a szappant. Akkor idejétmúltnak gondolták, most mégis újra reneszánszát éli: praktikus ajándékká, megfizethető luxussá vált. Miként lehet felismerni a jó minőségű szappant, ami jól habzik, nem folyik szét pár hét után és nem szárít? A Tihanyi Levendula Manufaktúra egyik tulajdonosa és a Bittera Gyula Alapítvány kuratóriumi tagja, Nyárádi Zsolt segít tanácsaival.

szappan2

A második világháború után a vegy- és gyógyszeripar óriási mértékben fejlődött, és ezt a biológiai, technikai és orvosi kutatások is gyorsították. Ekkor alakult ki az orvostudomány és a gyógyszerészet ‘mindenhatóságába’ vetett hit. Ám mára fordult a trend: az ezredfordulón az emberek egyre inkább kiábrándultak a technokrata társadalomból és abból, hogy hosszas várakozás után is sokszor csalatkozniuk kellett az egyes jótékony hatásúnak hirdetett termékek sikerében. Sokszor bebizonyosodott, hogy épp az teszi beteggé az embert, amiben addig hitt: a rengeteg méreg és vegyszer, melyeket ételeink, kozmetikumaink tartalmaznak. Ezért fordultak egyszerűbb, kézenfekvőbb megoldások felé és újra felfedezték nagyanyáink praktikáit. Azt keresték, hol lehet még fellelni a harmóniát a múltban, ez vezetett a nosztalgia és a régiségek, az ’aranykor’ felelevenítésének reneszánszához – és nagyanyáink nagyon is tudták, hogyan kell szappant önteni. A régi módszerek újbóli bevetése csökkenti a mai kor emberének kiszolgáltatottság érzését: újra kezébe veheti az őt érintő folyamatok feletti ‘uralmat’.

Persze közben fejlődtek is a szappanok: a kozmetikai és parfümipar fejlődésével a mosószappanok szagos világát felváltotta az illatos, csábító készítmények végtelen sora. A szappan viszonylag olcsó, remek illatú és a tetszetős csomagolás mellett még használható is, szóval praktikus ajándékká vált és alacsony árfekvése miatt megfizethető luxus lett a nagyobb vásárlóközönség számára is.

De mégis hogyan vegyünk szappant?

Szappant általában úgy érdemes választani, hogy szem előtt tartjuk, melyik illatot érezzük magunkhoz közelállónak, hiszen ez az illat köszön vissza a bőrünkről. Tudnunk kell azt is, hogy milyen bőrrel rendelkezünk.  Allergiás reakció esetén azonnal abba kell hagyni a szappan használatát.

  • Száraz, vagy arra hajlamos bőrre remek választás lehet a kecsketejes szappan, mert remekül hidratál.
  • Problémás bőrre megoldás lehet a hévízi iszapos vagy sima levendulaolajos szappan.
  • Érzékeny bőrűeknek bioszappan ajánlható háromféle illatban: a mentás általában a frissebb, a zsályás a fűszeresebb illatokat kedvelőknek nyerheti el jobban a tetszését, míg a konvencionálisabb illatokat kedvelők a levendulás bioszappant is választhatják.A biominősítésű olajakat tartalmazó, azaz vegyszermentes környezetben élő növények összetevőit tartalmazó szappanokkal az érzékeny bőrűeknek sem gyűlik meg a baja.
  • Másféle szappan kell a gyerekeknek, nekik bio citromfüves szappan ajánlható napi használatra.

„A levendulaszappan általánosan használható bőrtisztításra, mivel jó fertőtlenítő hatással bír. Minden bőrtípusra ajánlható, még az enyhén napégett bőrt is finoman nyugtatja. A felszabaduló illat pedig elsimítja fáradt idegeinket, tehát még ‘belsőleg’ is hat!” – mondja Nyárádi Zsolt. „A Tihanyi Levendula Manufaktúra küldetésének tartja a tihanyi levendula régi nimbuszát és élvonalbeli tekintélyét helyreállítani, melyet dr. Bittera Gyula munkásságának köszönhetünk.”

Bittera Gyula gyógynövénykutató jött rá először, hogy a Dél-Franciaországban őshonos keskenylevelű levendula – a Lavandula angustifolia – Magyarországon is megtelepíthető, melyre a legalkalmasabb helyet és mikroklímát a tihanyi Csúcs-hegy déli lejtőjén találta meg.

szappan4

A Tihanyi Bencés Apátságtól bérelt földterületen hatalmas munkával egy virágzó ültetvényt hozott létre, melynek virágaiból az illóolajat a saját maga tervezte illóolaj-lepárló segítségével nyerte ki. Az így kapott illóolaj jobb összetétellel rendelkezett, mint az eredeti provence-i, így hamar ismertté és világszerte elismertté vált. A második világháború és az azt követő időszak azonban megakasztotta diadalmenetét, és csillaga a hetvenes évekre teljesen le is hanyatlott. Az illóolajok kozmetikai célú felhasználása és a velük való kereskedés ma újra reneszánszát éli.

„Szeretnénk, ha méltatlanul elfeledett egyik büszkeségünk, a tihanyi levendula ismét elfoglalná az őt megillető helyet a kozmetikumok világában, ezért a kezdetektől erre az illóolajra alapoztuk termékeinket” – mondja Nyárádi Zsolt, Dr. Bittera Gyuláról elnevezett szappanlaborban, ahol gépi és kézzel öntött szappanokat is készítenek magas minőségű alapanyagokból.
(BrandTrend)