Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

Az elmúlt néhány hónap során nem lehetett nem észrevenni, hogy egyre több hír szólt az USA és globális partnerei között kibontakozó kereskedelmi háborúról. A szalagcímek drámai képet festenek a növekvő vámokról és viszontvámokról, melyek egyértelműen hatással lehetnek a nemzetközi kereskedelemre, és egyre nagyobb aggodalmat váltanak ki a különböző régiók és eszközosztályok befektetőinek körében. Vajon mit jelentenek valójában a kereskedelmi háborúk a piacok számára? Eugene Philalithis, a Fidelity International portfoliómenedzsere válaszol a kérdésre.

Képtelenség előre megjósolni, hogy milyen változásokat indukál majd a jelenlegi helyzet a globális kereskedelemben, de Philalithis úgy véli, van pár kulcselem, amelyeket érdemes megvizsgálni. Először is: célszerű a szalagcímeket kontextusban kezelni, ugyanis a globális kereskedelmet és gazdasági növekedést nem csak a vámok fenyegetik. Másodszor: miközben folytatódik a politikai manőverezés, a jelenlegi, bizonytalansággal jellemezhető időszakban a portfóliók kezelői valószínűleg védekező álláspontra kényszerülnek majd.

trump

Az USA és Kína között a kereskedelem kapcsán már egy ideje nő a feszültség, de most tetőfokára hágott, amikor Trump elnök bejelentette, hogy 50 milliárd dollár összegű vámot tervez kivetni a kínai importra, és további 200 milliárdot, ha Kína netán megtorló intézkedéseket léptetne életbe. Ez egy fontos fejlemény, és idővel elválik, hogy valódi fordulópontot jelent-e, vagy csak szájkaratéról van szó. A befektetőknek azonban a világkereskedelem kapcsán néhány más tényezőt is észben kell tartaniuk: többek között a globális gazdasági lassulás átfogó hatásait, az árutőzsdei árfolyamokat és az erős amerikai dollárt.

A növekedés lassulásának néhány jele már látható is – a gyártói menedzser indexek például arra utalnak, hogy az új exportmegrendelések volumene drámai módon csökkent az év elején tapasztalt csúcspontjukhoz képest: a legújabb adatok 2016 augusztusa óta nem tapasztalt mélyponton járnak. Ezt az általános körülményt súlyosbítja az erős dollár, mely további aggodalomra ad okot, és egyértelmű következményekkel járhat a nemzetközi, legfőképpen a feltörekvő piacok számára. Ezek a fejlemények várhatóan hatással lesznek az árutőzsdei árfolyamokra is, melyek jelentősen befolyásolják a nemzetközi kereskedelmet, és bár jelenleg minden szem az emelkedő olajárakra szegeződik, a többi nyersanyag ára nem tart lépést az olajéval.

Összességében elmondható, hogy a globális kereskedelemre ható, egyre növekvő feszültség az előttünk álló hónapokban fenyegetést jelent majd a piacokra, de nem ez lesz az egyetlen dolog, ami álmatlan éjszakákat okozhat a befektetőknek. A Fidelity szakembere szerint jó pár okuk van az óvatosságra, és az elmúlt, nagyjából 18 hónapban fokozatosan ki is építették a védekező pozíciójukat, mivel számítanak arra, hogy 2018 második felében növekedni fog a volatilitás.

 

Végső soron egyértelmű, hogy a piacok számára fokozottan bizonytalan időszak felé haladunk, és a kereskedelmi háború körüli egyre nagyobb felhajtás jó példa arra, hogy milyen hírek kavarhatják fel a piacokat az év hátralevő részére. Persze a globális növekedés nem csupán a vámoktól függ, és azt majd csak később fogják látni a szakértők, hogy milyen, kézzel fogható hatással lesznek ezek a vámok a világgazdaságra. De függetlenül attól, hogy a szalagcímek járnak-e tényleges következményekkel, Philalithis szerint a világpiaci kitettséggel rendelkező és a tőke értékének megőrzését fontosnak tartó befektetőknek tudatában kell lenniük az ezek által jelentett kockázatoknak és az év második felére jellemző, átfogó világgazdasági körülményeknek.
(BrandTrend)