Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

Az Emirates Csoport közzétette a 2017-18-as pénzügyi év első féléves jelentését: a tavalyi év eredményeihez képest csoportszinten stabil növekedés és a jövedelmezőség fellendülése jellemezte az első hat hónapot.

A 2017-18-as pénzügyi év első hat hónapjában az Emirates Csoport árbevétele 49,4 milliárd dirham (13,5 milliárd dollár) volt, amely a tavalyi év azonos időszakában elért 46,5 milliárd dirhamhoz (12,7 milliárd dollár) képest 6 százalékos növekedést mutat.

Helyreállt a vállalat jövedelmezősége a tavaly ilyenkor bekövetkezett mélypont után, és a 2017-18-as féléves eredmények alapján a nettó nyereség 77 százalékos növekedéssel, 2,3 milliárd dirhamra (631 millió dollár) emelkedett. Ez az eredmény a csoportszinten végrehajtott kapacitásoptimalizálásnak, a hatékonyságjavításnak, a stabil üzleti növekedésnek és a kedvezőbb devizapiaci helyzetnek köszönhető.

A Csoport készpénzállománya 2017. szeptember 30-án 18,9 milliárd dirham (5,2 milliárd dollár) volt, míg 2017. március 31-én ugyanez az állomány 19,1 milliárd dirham (5,2 milliárd dollár) volt.

Őfelsége, Ahmed bin Saeed Al-Maktoum sejk, az Emirates elnök-vezérigazgatója elmondta: „Az első félév pozitív eredményeiért a legnagyobb elismerés a tehetséges kollégáinknak jár, akik keményen dolgoznak azon, hogy egyre jobb üzleti teljesítményt érjünk el, és megbirkózzunk a kihívásokkal, anélkül, hogy lejjebb kellene adnunk a szolgáltatásaink minőségének színvonalából. Az árrésünk továbbra is erős nyomás alatt áll a megnövekedett konkurencia és az olajárak emelkedése miatt, a világ számos pontján pedig gyenge gazdasági és bizonytalan politikai helyzettel kell szembenézünk. Ugyanakkor a Csoport képes volt növelni az árbevételét és a nyereségét. Jövedelmezőségünket a dollár más meghatározó valutákkal szembeni leértékelődése is javította. Emellett szemmel látható a vállalat egészében bevezetett új technológiák és munkafolyamatok kapacitásra és hatékonyságra gyakorolt pozitív hatása is. Haladunk előre, és továbbra is ügyelünk a költségeinkre, miközben folyamatos befektetésekkel bővítjük vállalkozásunkat, hogy világszínvonalú termékeket és szolgáltatásokat kínáljunk ügyfeleinknek.”

Az elmúlt hat hónapban a Csoport alkalmazottainak száma a 2017. március 31-i 105 746 főről 3 százalékkal, 102 669 főre csökkent. Ez nagyrészt a természetes lemorzsolódás és a munkaerő-felvétel lassításának következménye volt, mialatt számos üzleti területen új technológiákat vezettek be, illetve egyszerűsítették az üzleti folyamatokat, és átcsoportosították az erőforrások felhasználását.

Az Emirates Airline teljesítménye

Az Emirates továbbra is a legújabb szélestörzsű repülőgépmodellek legnagyobb befektetője marad, így növelve az általános hatékonyságot és a fogyasztói élményt. A 2017-18-as pénzügyi év első hat hónapjában az Emirates tíz új repülőgépet vett át – négy Airbus 380-ast, illetve hat Boeing 777-est, és további kilenc szélestörzsű repülőgép érkezik a tervek szerint a légitársasághoz a pénzügyi év vége előtt. Ezzel egyidejűleg az Emirates öt régebbi repülőgépet szerelt le a flottából, és még négyet von ki a forgalomból 2018. március 31-e előtt.

Az Emirates két új desztinációt jelentett be az elmúlt hat hónapban: a horvátországi Zágrábot, valamint a kambodzsai Phnompent. Szeptember 30-tól az Emirates nemzetközi hálózata 84 ország 156 célállomására visz utasokat, a légitársaság flottája pedig jelenleg 264 repülőből áll, beleértve a teherszállító légijárműveket is.

Júliusban jelentette be az Emirates a flydubai légitársasággal való együttműködését, amely kihasználja a légitársaságok egymást kiegészítő hálózatát, hogy új várospárosításokat hozzon létre, illetve optimalizálja a Dubaji Nemzetközi Repülőtér működését. Az Emirates emellett nyilvánosságra hozta, hogy újabb öt évre meghosszabbítja partnerségét a Qantas légitársasággal, amely még több lehetőséget biztosít a jövőben az Ausztráliából és Új-Zélandról utazóknak.

A teljes kapacitás az év első hat hónapjában stabilan, 2 százalékkal növekedett, és ezzel elérte a 30,8 milliárd tonnakapacitást. Az üléskapacitás 3 százalékkal, míg az egy utasra eső nyereség utaskilométerenként 5 százalékkal nőtt. A kihasználtság 77,2 százalékra emelkedett az előző évi 75,3 százalékhoz képest.

2017. április 1. és szeptember 30. között 29,2 millióan utaztak az Emirates gépeivel, amely a tavalyi évhez képest 4 százalékos növekedést jelent. A szállítmányozási üzletág 1,3 millió tonna forgalommal 5 százalékos volumennövekedést produkált, és 8 százalékos hozamnövekedést ért el. A kiemelkedő teljesítmény az Emirates SkyCargo kulcsfontosságú ágazatokra szabott termékeivel és szolgáltatásaival magyarázható, illetve a globális légifuvarozási piac fokozatos fellendüléséről is tanúskodik.

A 2017-18-as pénzügyi év első felében az Emirates nettó nyeresége 1,7 milliárd dirham (452 millió dollár) volt, ami 111 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A légitársaság árbevétele, beleértve az egyéb működési területek bevételeit is, az előző év ugyanazon időszakában rögzített 41,9 milliárd dirhamhoz (11,4 milliárd dollár) képest 6 százalékos növekedést mutatott, és elérte a 44,5 milliárd dirhamot (12,1 milliárd dollár). A növekedésben szerepet játszott az üres helyek hatékony értékesítése, a kapacitásbővítés, illetve a fő piacok valutáinak erősödése az amerikai dollárral szemben.

Az Emirates működési költségei 2 százalékos teljes kapacitásbővítés mellett 4 százalékkal emelkedtek. Az üzemanyagköltség átlagosan 14 százalékkal volt magasabb a megelőző évhez képest, amit elsősorban az olaj árának 11%-os növekedése, valamint a kibővült flotta 3 százalékkal nagyobb üzemanyagigénye okozott. Továbbra is az üzemanyag a légitársaság legjelentősebb kiadása, amely a tavalyi év első hat hónapjának 24 százalékához képest idén a működési költségek 26 százalékát tette ki.

A dnata teljesítménye

A jelenleg 84 országban működő dnata stabil növekedést tapasztalt világszerte: a 2017-18-as pénzügyi évi első felében a dnata nemzetközi működése a teljes árbevétel 67 százalékát tette ki.

A dnata árbevétele, beleértve az egyéb működési bevételeket, 6,3 milliárd dirham (1,7 milliárd dollár) volt, ami 7 százalékos növekedést jelent a tavalyi évben elért 5,9 milliárd dirhamhoz (1,6 milliárd dollár) képest. Ezt a teljesítményt a robosztus organikus növekedés generálta, amely a rakomány- és földi kiszolgáló egységek korábbi felvásárlásának köszönhetően főként a nemzetközi repterek működtetésében jelentkezett, és nagymértékben hozzájárult az első félév teljesítményéhez.

A dnata teljes nyeresége 20 százalékkal nőtt, és ezzel elérte a 659 millió dirhamot (180 millió dollár). Mindez annak köszönhető, hogy a dnata továbbra is nagy hangsúlyt fektet minden üzleti tevékenysége során a munkafolyamatok optimalizálására és a költséghatékonyságra, amit a nemzetközi és emírségekbeli repterek divíziójának teljesítménye, az új ügyfelek megszerzése, valamint a már meglévő szerződések kiterjesztése is elősegít.

Továbbra is a dnata reptereinek működtetése járul hozzá a legnagyobb mértékben a bevételek növekedéséhez: 3,4 milliárd dirhamos (922 millió dollár) bevétele a tavalyi évhez képest 9 százalékos emelkedést jelent. A dnata által kezelt repülőgépek száma 11 százalékos növekedéssel 330 317-re bővült, és 1,5 millió tonna teherrakományt kezeltek, ami 25 százalékkal több, mint amit a tavaly év azonos időszakában teljesítettek.

Mindez tükrözi az új ügyfélszerződések pozitív hatását, az új úticélok és repterek, például Rio de Janeiro és Amszterdam (földi irányítás) megnyitását, valamint a teherrakomány mennyiségének globális növekedését. Az AirLogistix USA akvizíciójával (amellyel a dnata belépett az amerikai teherszállítási piacra), tovább erősítették nemzetközi jelenlétüket, és olyan új piacokra terjesztették ki marhaba lounge szolgáltatást, mint Ausztrália és Pakisztán. Ezen felül új karbantartó bázist nyitottak Szingapúrban és egy új teherszállító létesítményt Adelaide-ben.

A dnata utazási divíziója 1,5 milliárd dirhammal (420 millió dollár) járult hozzá a bevételekhez, ami 3 százalékkal több, mint a tavalyi év teljesítménye. A divízió 5,5 milliárd dirhamos (1,5 milliárd dollár) nettó árbevétele stabil eredményt jelent.

Az első félév eredménye jó teljesítménynek számít a kompetitív üzleti környezet és a kihívásokkal teli piaci viszonyok fényében. A dnata technológiai befektetéseinek részeként új elsőbbségi foglalási rendszert vezettek be az Emirates Holiday számára, valamint létrehozták az Avaya rendszert, amely összeköti a világ különböző pontjain található kapcsolattartó központokat. A részleg közel-keleti vállalati szekciója számos jelentős ügyféllel bővült, a nemrégiben elindított, utazási szolgáltatásokkal foglalkozó Yalago pedig harmadik felekkel is kereskedelmi kapcsolatba lépett. Ausztrália új piacot jelentett a dnata számára, ahol már most kimagasló növekedést produkáltak. A dnata utazási divíziója továbbra is nagy hangsúlyt fektet egy erős menedzsment felépítésére, amit a vezetőség körében véghezvitt személyi változások is elősegítenek, hiszen összehangolják a számos utazási márkából álló, széles portfólió nyújtotta szinergiákat.

A dnata catering szolgáltatása 4 százalékos növekedést produkálva, 1,1 milliárd dirhammal (298 millió dollár) járult hozzá a teljes árbevételhez. A fedélzeten felszolgált fogások száma a pénzügyi év első felében 31,8 millióra adagra csökkent, amely 7 százalékos esést jelent. Az Ausztráliában, Szingapúrban, Romániában és Csehországban elért teljesítményt a brit és olasz, elsősorban a Monarch Airlines-szal és az Alitalia-val kötött kulcsszerződések megszűnése vetette vissza.

A pénzügyi év első hat hónapjában a dnata catering részlege számos új ügyféllel kötött szerződést, és erősítette a már meglévő ügyfélkapcsolatait is. Mindemellett egy új, korszerű konyhát nyitottak Melbourne-ben, és más hozzáadott értékkel bíró fedélzeti szolgáltatásokat, például a fedélzeti árusítást is tovább bővítették.
(BrandTrend)