Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

Befektetői szempontból is egyre jobban teljesít a hazai ingatlanpiac, a legvonzóbb budapesti irodaházak, kiskereskedelmi ingatlanok, bevásárlóközpontok felkeltették a nemzetközi befektetési alapok érdeklődését, a hozamok már 6 százalék körüli szinten vannak.

A tavalyi több mint 1,7 milliárd euró rekord összegű befektetést követőn 2017-ben is nagyon sikeres évet zárhat a magyarországi ingatlanpiac. A Közép-Európában és Magyarországon is tartósnak bizonyuló, Közép-Európában összességében várhatóan 4 százalék körüli gazdasági növekedés, és a további kedvező gazdasági kilátások révén a budapesti ingatlanpiac is felzárkózott a legvonzóbb közép-európai befektetési piacok mellé. A 2007 óta nem tapasztalt, erős fejlesztési aktivitás jelentős méretű, új befektetési termékekkel is bővíti a hazai ingatlanállományt a következő 2-3 évben.

Az erős bérlői kereslet, a tartósan alacsony kihasználatlansági szintek és növekvő bérleti bevételek, valamint az erős befektetői aktivitás hatására az elvárt hozamok tovább csökkentek. A legvonzóbb budapesti irodaházak, kiskereskedelmi ingatlanok és bevásárlóközpontok jelenleg 6 százalék körüli hozamot biztosítanak a befektetőknek. A korábbi években jelentősebb aktivitást mutató hazai alapok után 2016-tól a nemzetközi befektetési alapok számára is vonzóvá vált Budapest.

A pozitív trend egyik jele, hogy az Arena Plazát 2017. szeptember 15-én megvásárolta a NEPI Rockcastle, egy dél-afrikai befektetési alap. Az ügylet során az eladó pénzügyi tanácsadója a Deloitte Magyarország, az ingatlanipari tanácsadója a CBRE Magyarország volt.

„A tranzakció során intenzív versenyhelyzet alakult ki, ami nem véletlen, hiszen az Arena Plaza Budapest második legnagyobb bevásárlóközpontja, és folyamatosan kiemelkedő teljesítményt produkál. Brit és magyar szakértőink számos potenciális nemzetközi befektetővel folytattak tárgyalásokat, ezáltal fokozták a versenyt és olyan tranzakciós struktúrát hoztak létre, amely biztosította a lehető legjobb megtérülést a kilépő, illetve újonnan befektető részvényesek számára. A tranzakció során csapatunknak több mint 100 érdekelt felet kellett hatékonyan menedzselnie és a siker érdekében összehangolnia” – nyilatkozta Bíró Balázs, a Deloitte közép-európai portfóliókezelési-tanácsadási szolgáltatások üzletágának vezetője.
(BrandTrend)