Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

A tetőtér az elmúlt néhány évben vált ismét divatossá, nem meglepő, hogy ezek az ingatlanok jellemzően a nagyvárosok „trendibb” belső kerületeiben találhatók. Ebből adódóan a tetőteres lakások négyzetméterára 8-10%-kal magasabb a többihez képest az új építésű és újszerű ingatlanok esetében – fogalmaz az Otthontérkép.hu friss összefoglalója, amelyben a fővárosra összpontosítottak, de figyelembe vettek néhány vidéki várost is.

Országosan az eladásra kínált ingatlanok mindössze 1-1,5%-a tetőtér-beépítéses, Budapesten 1 év leforgása alatt 1300 ilyen ingatlan cserélt gazdát. Hála a megélénkült lakáspiacnak, a foghíjtelkeket pillanatok alatt elkapkodja a fejlesztők egy kis csoportja, így más beruházók számára nem marad más lehetőség, mint rogyadozó bérházak felvásárlása és felújítása, illetve a felfelé terjeszkedés, vagyis a ráépítés.

A bérházak fölé tervezett beépítéseknek köszönhetően a tetőtér sokkal exkluzívabb formában épül be, mint valaha. Egy ráépítés alkalmával jellemzően nagyobb alapterületű otthonokat álmodnak meg a felsőbb emeletekre, lehetővé téve a luxus csúcsának számító penthouse lakások kialakítását. Teljes ház felújítása esetén a fejlesztők előszeretettel nyúlnak a loft és duplex tervekhez is, amik nemcsak praktikusak, de lakberendezési szempontból is igen izgalmas lehetőségeket rejtenek.

Az Otthontérkép.hu adatai szerint az eladásra kínált tetőteres lakások túlnyomó része Budapesten főleg a VI., VII. és IX. kerületekben vár új tulajdonosra. Győrben, Debrecenben, Székesfehérváron és Szegeden az országos forgalomnak csak töredéke zajlik ebben a csoportban, de ezekben a városokban is fogytán vannak a belvárosi telkek, s így egy-két éven belül felpöröghet a tetőteres otthonok üzlete.

penthouse

Az említett fővárosi kerületekben az új építésű és újszerű lakások ára 8-10%-kal haladja meg a többi lakás árát, így a VI. kerületben például 764 ezer forintos négyzetméteráron, a IX. kerületben 679 ezer forintos négyzetméteráron, a VI. kerületben pedig 635 ezer forintos négyzetméteráron lehet tetőtér-beépítéses otthont vásárolni. Alku nem nagyon van, mivel a kereslet igen erős, a vevőjelöltek harmada külföldi.

Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakók a beruházónak adott engedélyért cserébe sok mindent kaphatnak, ha elég rámenősek és határozottak a tárgyalásokon. Utalva az Otthontérkép.hu-n megjelenő hirdetésekre, azt mondta: a hirdetések szövegében egyre gyakoribb, hogy az eladók az épület felújításának tényét vagy a rekonstrukció közeledtét is jelzik, pontosan felsorolva, hogy milyen épületrészek újultak/újulnak meg.

„Gyakori, hogy a tető teljes cseréjét, a közművek és a pince felújítását is kiharcolhatják. A régi, lerobbant lift helyére vadonatúj, korszerű, gépháznélküli felvonót építtethetnek be, hiszen a fejlesztő így könnyebben adhatja el a tetőtéri lakásokat. A lépcsőház is visszakaphatja az eredeti stukkókat, korlátokat és a kaput is kicseréltethetik vagy felújíttathatják. Egyenes következménye mindennek, hogy akár 20-30 százalékot is növekedhet a régi lakók ingatlanának értéke.”
(BrandTrend)