Kategória: Desztináció branding és Képes hír.

Admin kategória: Képes hír.

Új testvérvárosi megállapodást kötött Budapest és Krakkó – közölte Tarlós István budapesti főpolgármester hétfő este a Krakkói Várostörténeti Múzeumban, a Közös úton – Budapest és Krakkó a középkorban című kiállítás megnyitóján.

A lengyelországi magyar kulturális évad keretében rendezett tárlatot Tarlós István Krakkó főpolgármesterével, Jacek Majchrowskival együtt nyitotta meg a múzeum zsúfolt konferenciatermében. A megnyitón jelen volt Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) főigazgatója is.

A két város először 2005-ben írt alá ilyen szerződést. Tarlós István szerint az éppen nyíló kiállítás annak bizonyítéka, hogy az új megállapodást tényleges tartalommal fogják kitölteni.

A kiállítás koncepcióját ismertetve Tarlós István felidézte: Krakkó és Buda a középkorban is Európa jelentős városai közé tartozott, abban az időben “egyenrangúak voltak akár Nürnberggel, Milánóval, de még Rómával is”, mindkét város ugyanazon a Kassán át vezető fontos kereskedelmi úton feküdt és összekötötte őket az Anjou- és a Jagelló-ház története is.

krakko

A két város kapcsolatait a kereskedelem, majd a politika is segítette, és az 1364-ben alapított krakkói egyetem “komoly vonzerőt jelentett, jelent ma is a magyar diákoknak” – emelte ki Budapest főpolgármestere, majd leszögezte: Krakkó és Budapest jelenleg a közép-európai térség “két gyorsan fejlődő városa. Történetük a múltban gyökerezik, ám a mozgalmas jelenben folytatódik”.

A több mint 450 műtárgyat felsorakoztató, Krakkó és Budapest több tekintetben is párhuzamos fejlődését bemutató kiállítás a közös történelmi eseményekre világít rá a 9. századtól a 17. század elejéig. Felidézi a két város történetét meghatározó személyiségeket és rávilágít a korabeli városlakók hétköznapjaira is.

A kiállítás alkalmából gazdag képanyaggal és tanulmányokkal rendelkező lengyel-angol nyelvű katalógust is kiadtak.
(MTI – BrandTrend)