Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

A Virág Judit Galéria 220 festményt és Zsolnay kerámiát felvonultató tavaszi aukcióján számos ritkaság is kalapács alá került: Szinyei Merse Pál képe 44 millió forintot, Boromisza Tibor külföldről hazakerült festményéért pedig  28 millió forintot fizettek. A legmagasabb licitet, 60 millió forintot Gulácsy Lajos “Séta a régi olasz városban” című olajfestménye érte el.

gulacsy_lajos-seta_a_regi_olasz_varosban_(olasz_kisvarosi_utca)_1908_1910_kozott-55._aukcio_106

Az aukciós tételek között a Virág Judit Galériánál rendre felbukkannak Gulácsy Lajos festményei, melyek a hazai műkereskedelemben is állandó favoritnak számítanak. Az idei tavaszi aukción megjelent “Séta a régi olasz városban” című olajfestmény korábban az egyik legnevesebb magyar kollekció, a Bedő-gyűjtemény része volt. A mű a festő itáliai ihletettségű művészetének egyik legizgalmasabb alkotása, így nem csoda, hogy többen is versenybe szálltak érte. Végül a 30 millió forintos kikiáltási ár duplájáért, 60 millió forintért kelt el.

Ahogy előzetesen jósolni lehetett, kiemelt figyelem övezte  az árverés egyik szenzációjának kikiáltott Szinyei Merse Pál festményt, hiszen a művész képei ritkán érhetők el a műtárgypiacon. Az est fénypontjaként kalapács alá kerülő “Szép idő (Derűs idő a Balatonon)” című kép licitje 30 millió forintról indult, végül 44 millió forintnál koppant a kalapács. Habár új életműrekord nem született, az egykor Horthy Miklós budavári lakosztályát is díszítő alkotás ismét a figyelem középpontjába állította a magyar plein-air festészetet.

28 millió forintért árverezték el Boromisza Tibor “Őszi reggel” című alkotását. Az eddig lappangó, 1911-es festmény érdekessége, hogy korábbi tulajdonosa 600 dollárért vásárolta meg egy floridai árverésen. Nemes-Lampérth József Híd a Szajnán (1920) című képe nem is olyan rég még a Virág Judit Galéria által rendezett Berlin-Budapest című tematikus kiállítás egyik meglepetés darabja volt. A most árverésre kerülő, 12 milliós kikiáltási áron induló, majd 25 millió  forintért értékesített alkotás a művész kiérlelt, drámai erőt sugárzó nagyméretű tusképeinek egyik legszebb darabja. Nem sokkal maradt el ettől az összegtől Tihanyi Lajos “Nagybányai táj” című képe, melyet 24 millió forintért vittek el.

A festmények mellett számos Zsolnay-ritkaság is az aukció részét képezte. Ezek közül a Sikorski Júlia dekortervei alapján készült szecessziós darab számított a legkiemelkedőbbnek, ami a kikiáltási ár több mint duplájáért, 6,5 millió forintért talált új gazdára. A többi Zsolnay-műremeket is nagy érdeklődés övezte, a kínálatban több múzeumi rangú darab is szerepelt. Rippl-Rónai József kézzel festett, Andrássy Tivadar gróf megrendelésére készült étkészlet-garnitúrából származó tányérja 4,6 millió forintért, míg egy 1902-es, Mack Lajos nevéhez köthető váza 5 millió forintért került új tulajdonoshoz.

top10_aukcios_tetel

Végül 631 millió 240 ezer forintos összleütési értéket ért el a galéria.
(BrandTrend)