Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

Jól érzékelhető a minőség irányába mutató mobilitás a magyar irodapiacon, a multik mellett a stabil vagy növekvő üzletmenetű hazai kkv-k is egyre nagyobb arányban keresnek felsőbb kategóriás helyeket. A kínálat látható mértékű növekedése mögött is részben ezek kiszolgálása áll – derül ki az Irodatérkép friss vállalati felméréséből.

Az internetes oldalon a teljes magyarországi kínálatot majdnem lefedő, mintegy 280 irodaház adatai találhatóak. Az ezekre vonatkozó keresési adatok egyértelműen jelzik: a hazai vállalkozások az egy évvel korábbiakhoz képest is aktívabban keresnek új, korszerű és rugalmasabb elhelyezést nyújtó irodákat. Visszaesett például a korszerűtlen, kevés szolgáltatást kínáló „C” kategória és látványosan emelkedett az „A” és még inkább az efölötti, már-már luxus körülményeket adó „A+” kategória, miközben a sok ezer magyar vállalkozás többsége továbbra is a közepes feltételeket nyújtó „B” osztályú elhelyezést akarja és tudja megfizetni. Nem véletlen, hogy ezekre külön szakosodott néhány bérbeadó cég.

Irodák kategória szerinti keresettsége

Sajtóközlemény_kategória szerinti keresettség

A keresők többsége a kis alapterületű helyiségeket kutatja: ez nem meglepő, hiszen zömmel a kis és közepes vállalkozások gyakorlata az, hogy az online keresőfelületeken végeznek egyfajta előszűrést, és az így kapott szűkített lista alapján kezdenek el tárgyalni a bérbeadókkal. A nagyobb, 500-1000 négyzetméteres vagy ennél is nagyobb területigényű nemzetközi és magyar vállalatok inkább tanácsadó céget vonnak be, velük végeztetik el ezt a munkát, és csak később kapcsolódnak be a tényleges kiválasztásba. Érdekes fejlemény, hogy a kis területű irodák mellett a nagy, akár több ezer négyzetméternyi nagyságúak továbbra is jelentős részt, mintegy 12-13 százalékot hasítanak ki maguknak a teljes tortából, amit még mindig nem képesek kielégíteni az új beruházások. E mögött nyilvánvalóan az húzódik meg, hogy egyes cégek szeretnék összevonni különféle bérleményeiket egy helyre.

Irodák bérleti díj szerinti keresettsége

Sajtóközlemény_bérleti díj szerinti keresettség

„Figyelemre méltó, hogy a bérleti díjaknál háttérbe szorult a legalacsonyabb sáv, a középső három szegmens lett a domináns, azon belül a legalacsonyabb, az 5-11 euró/hó/m2 közötti jelentős nőtt is az elmúlt másfél-két évben. Ez a gazdasági szereplők egy részének az erősödésére utal, vagyis arra, hogy miközben természetesen továbbra is figyelnek erre a fix költségre, sokkal jobban számít nekik, hogy hatékonyabb és jobb munkakörnyezetet biztosítsanak, és ezért hajlandók kicsit többet is fizetni, mint korábban, mert csak így gondolják elérhetőnek a munkatársak megtartását” – mutatott rá Mester Nándor, az Irodatérkép vezető elemzője.

Irodák alapterület szerinti keresettsége

Sajtóközlemény_alapterület szerinti keresettség

(BrandTrend)