Kategória: Képes hír.

Admin kategória: Képes hír.

Sárkányok éjszakái címmel csütörtök este kezdetét vette a kínai lampionfesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol esténként több száz, állatokat és növényeket formázó világító kínai lampion várja a látogatókat május 22-ig.

A kínai lampionművészek által festett alkotásokat negyvenöt estén keresztül láthatja a közönség.

Kínai lampionfesztivál a budapesti állatkertben

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes az esemény megnyitóján hangsúlyozta: a fővárosi állatkert sikere többek között abban rejlik, hogy időről időre képes megújulni, erre példa ez a fesztivál is, amely a régióban Budapesten látható először. Magyarország és Kína kulturális kapcsolatáról szólva felidézte, hogy az ázsiai ország nemrégiben az utazás kiállítás díszvendége volt a fővárosban, és kiemelt vendége lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) programsorozatának is.

Kuo Hsziao-kuang, a kínai nagykövetség kulturális tanácsadója nyitó beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Kína több területén régóta a kultúra része ez a népszerű művészeti forma, hiszen számtalan helyi fesztiválra készülnek lampionok. Mint mondta, a BTF keretein belül létrejött kiállítás alkotásai Kína dél-keleti részéről, Szecsuánból érkeztek, s az állatkerten kívül a Magyar Tudományos Akadémia előtt és a Városháza parkban is láthatóak világító lampionok.

Kínai lampionfesztivál a budapesti állatkertben

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója hangsúlyozta: a kínai “fényfesztivál” Európában eddig csak Hollandiában, Belgiumba és Németországban volt látható. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bejáratnál a látogatókat egy csaknem tízméteres klasszikus kínai sárkánylampion fogadja. A kínai mondavilág figurái és alakzata mellett például óriáspandát, orrszarvút, varacskos disznót és majmot is láthat a közönség. Mint mondta, a nagyméretű alkotások – a selyemlampionművészet hagyományait követve – drótvázakra feszített festett selyemből egy hónapon át készültek, tizenkét kínai szakértő közreműködésével.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: kiemelkedő szerepe van a főváros turisztikai életében, hogy a 150 éves budapesti állatkert egy ilyen eseménynek ad otthont, amely a külföldi turisták számára is vonzó lehet.
(MTI – BrandTrend)