Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

Meredeken romlottak kedden a Volkswagen német járműgyártó csoport adóskockázati mérőszámai a londoni piacon a cég amerikai részlegénél kirobbant, súlyos pénzbírságokkal és veszteségekkel fenyegető csalási botrány hatására.

Az ügynek máris érezhető a piaci járványhatása, a kockázati mutatók gyengülése ugyanis kezd átterjedni más nagy német gyártókra is.

Merkel besucht Volkswagen auf der IAA 2013

A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég a keddi londoni kereskedést összefoglaló elemzésében kimutatta, hogy a VW CDS-tranzakcióinak díjszabása – vagyis a cég törlesztési csődkockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek középárfolyama – a nap folyamán megközelítette a 210 bázispontot. Ez azt jelenti, hogy a Volkswagen irányadó ötéves kötvényeinek CDS-kontraktusai a hét első két kereskedési napján a múlt heti zárásnak csaknem a háromszorosára drágultak, a vállalat CDS-középárfolyama pénteken ugyanis 75 bázisponton zárt Londonban.

A keddre kialakult árazás alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves VW-kötvényre jelenleg csaknem 210 ezer eurós középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon a pénteki zárásban e lejáratra mért 75 ezer eurós kockázati díj helyett.

A Markit londoni elemzői kiemelik, hogy a Volkswagen CDS-mutatója a 2009-es pénzügyi válság óta most először haladta meg a 200 bázispontot. Hozzáteszik: a sors iróniája, hogy a Volkswagen is 2009-ben kezdte árulni az amerikai piacon azon dízelmotorral szerelt járműveit, amelyek a károsanyag-kibocsátási tesztekkel kapcsolatban most kirobbant csalási botrány középpontjában állnak.

“A Volkswagen hirtelen nagyobb kockázatot jelent a német gazdaságra nézve, mint a görög adósságválság” – nyilatkozta Carsten Brzeski, az ING vezető közgazdásza a Reutersnek.

A súlyos botrányt a VW kötvényárfolyamai is megszenvedték. A Markit kimutatása szerint a Volkswagen 2020. januári lejáratú adósságpapírjának hozama a keddi londoni kereskedésben 1,37 százalékon tetőzött; ez hatalmas, 50 bázispontos ugrás a múlt heti utolsó záróhoz képest. A VW vállalati kötvényeivel a nyáron még 0,60 százalék körüli hozamokon kereskedtek.

Ráadásul az ügy piaci hatásai immár járványszerűen terjednek. A Markit kedd esti adatai szerint a BMW és a Daimler CDS-kontraktusainak díjszabásai is meredeken megugrottak, és egyaránt meghaladták a 100 bázispontot az elmúlt időszakra jellemző 60-70 bázispontos jegyzések után. A cég szerint ez háromévi CDS-árfolyamcsúcs e két járműgyártó csoport esetében.
(BrandTrend)