Kategória: Képes hír.

A ZONA érdemelte ki az Év Étterme címet 2014-ben, az elismerést Huszár Krisztián séf vette át hétfő este a Hennessy-Dining Guide Év Étterme díjátadó gálán, amelyen idén először a street food helyeket is díjazták.

A budapesti ZONA étterem “ételeit a maximális tisztaságra törekvő ízlés és a műremekekre jellemző harmónia jellemzi” – méltatta a zsűri a győztes éttermet. Az elismerést az étterem csapatának Daniel Sebe, a Hennessy regionális értékesítési igazgatója adta át a hétfő este rendezett gálán.

A Dining Guide Év Étterme Díj idén már 11. alkalommal talált gazdára. A szakmai zsűri egész évben látogatta és pontozta az éttermeket: az értékelés az étterem hangulatától az alapanyagok minőségén és az ételek elkészítésén át a kiszolgálásig mindenre kiterjedt. Az így kialakult pontszámok átlagából született meg a végső sorrend.

zona-enteriőr

A legjobb tízben döntő többségben idén is budapesti éttermek szerepelnek, a székesfehérvári 67 sorozatban harmadszor az egyetlen vidéki étterem a listán. Az ebben az évben elismert éttermek a ZONA és a 67 mellett az Alabárdos, az Arany Kaviár, a Baltazár, a Csalogány 26, a Laci!Konyha!, a MÁK, az Olimpia és a Salon.

Az elmúlt évektől eltérően idén kiemelt csoportként kezelték a Michelin-csillagos éttermeket – a Costest, az Onyxot, a Borkonyhát és a Tantit -, és követendő példaként állították őket az utódok elé.

Első alkalommal díjazták azokat a helyeket is, ahol a legfigyelemreméltóbb street food fogásokat készítik. Győztesnek a zsűri “a különleges vietnami ízeket egyedi hangulattal párosító” Funky Pho éttermet választotta.

A legjobb street food ételt kínáló helyek közé került még A Séf utcája, a Bors GasztroBár, a Gyradiko, a Komachi, a Padron, a Pesti Burger és Bár, a Pista bá’, a Pizza Me és a Zing.

Az Év Ifjú Séftehetsége Díjat – amelyet a 30 év alattiak érdemelhetnek ki – ezúttal a Fricska Gasztropub két fiatal séfje, Giczi Andor és Nagy Szabolcs vehette át.

Az Év Legprogresszívebb Konyhája a klasszikus bisztróvonalat képviselő Olimpia lett: Ádám Csaba séf, tulajdonos étterme többek között “valódi kulináris intelligenciájával, rendkívül izgalmas ízeivel és innovatív párosításaival” győzte meg a zsűrit.

Baumgartner Zsolt mangalicasonkájáért, Csóll Péter a Stühmer Csokoládéért, Szomor Dezső pedig szürkemarha-szalámijáért vehette át a Magyar Konyha szerkesztősége által odaítélt Az Év Termelője Díjat Lévai Anikótól, a gasztronómiai magazin szerkesztőbizottságának elnökétől.

Elismerték a magyar Bocuse d’Or-csapatot is. Az idén Lyonban 13. helyezést elért magyar Bocuse d’Or-csapat tagjai – Molnár Gábor versenyző, séf, Pohner Ádám commis, Vomberg Frigyes coach és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke – az év gasztronómiai teljesítményéért járó elismerést vehették át.

Idén nemcsak a húszfős szakmai zsűri, hanem a nagyközönség is szavazhatott a magyar gasztronómia legjobbjaira. Mintegy 8000-en adták le szavazataikat a Facebookon. Legjobb étterem kategóriában a balatonszemesi Kistücsök éttermet, street food kategóriában pedig a Bors GasztroBárt választotta legjobbnak a közönség.

A 2004-ben alapított Dining Guide-díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. 2005-ben a Fausto’s, 2006-ban a Lou Lou étterem nyerte a fődíjat, majd 2007-ben ismét a Fausto’s étterem kapta az elismerést. 2008-ban a Bock Bisztró, 2009-ben és 2012-ben a Costes, 2010-ben a Chateau Visz, 2011-ben és 2013-ban az Onyx nyerte el az Év Étterme címet.

A díjhoz tavaly csatlakozott a világ vezető konyakháza, a Hennessy, így a díj neve Hennessy-Dining Guide Év Étterme Díj lett.
(BrandTrend)