Kategória: Hír és Karrier.

Márciustól új vezetőkkel bővül a Líra Kiadói Csoport szakmai vezetése: a Magvető és az Athenaeum kiadók igazgatását Nyáry Krisztián irodalomtörténész és kommunikációs szakember veszi át, míg a Magvető Kiadó főszerkesztője Dávid Anna, az Athenaeum Kiadó főszerkesztője pedig Szabó Tibor Benjámin lesz – áll a Magvető Kiadó MTI-hez eljutatott szerdai közleményében.

A közlemény szerint az új felállással a cégcsoport a Magvető és az Athenaeum hagyományos erényeinek megőrzése mellett szeretné elérni, hogy nagyobb figyelem jusson a szerzők és az olvasóközönség közötti kapcsolat gazdagabbá és színesebbé tételére, így bizonyítva: a magas kultúra a piaci viszonyok között is virágozhat.

Nyáry Krisztián irodalomtörténész, a Líra csoporthoz tartozó Corvina kiadó szerzője az elmúlt két évtizedben kommunikációs szakemberként dolgozott. A Magvető és az Athenaeum kiadók vezetőjeként célja, hogy az ott publikáló szerzők művei tradicionális közönségük mellett új, minőségre nyitott olvasói csoportokhoz is eljussanak.

Dávid Anna húsz éve dolgozik könyvkiadóknál különféle területeken, 2001 és 2007 között a Magvető munkatársaként számos jelentős szerző kötetét szerkesztette. Főszerkesztőként a megbecsült szerzők szakmai támogatása mellett új írók felkutatására is koncentrálni kíván.

Szabó Tibor Benjámin író, irodalomkritikus 2011-2014 között az Új Könyvpiac könyvszakmai magazin felelős szerkesztője volt, jelenleg az Athenaeum Kiadó vezető szerkesztőjeként dolgozik. Az Athenaeum önálló arculatának erősítésén, illetve azon szeretne dolgozni, hogy a minőségi szórakoztató irodalom és ismeretterjesztés az erősödő piaci versenyben is megtalálja közönségét.

Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó jelenlegi vezetője a Líra Kiadói Csoport igazgatójaként és a Líra Könyv Zrt. igazgatósági tagjaként dolgozik tovább. A műfordító és dramaturg húsz éve került a Magvető élére, amelyet vezetése alatt az elmúlt évtizedben ötször is az év kiadójának választott a szakma. Morcsányi Géza, aki 2006 óta a kortárs világirodalom legnépszerűbb szerzőinek műveit publikáló Athenaeum Kiadót is irányította, ezentúl az egész cégcsoport kiadói tevékenységének összehangolásáért felel.

A Líra Kiadói Csoport a Magvető és az Athenaeum kiadók mellett a Corvina, a Manó Könyvek, a Generál Press és a Rózsavölgyi és Társa kiadót is magába foglalja.
(MTI – BrandTrend)