Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A Telenor mobilinternetes adatforgalmat vizsgáló riportja szerint az EB egy hónapja alatt a szokásos napi adatforgalmi trendekhez képest kiugró változást lehetett megfigyelni azokon a napokon, amikor a magyar válogatott csoportmérkőzései zajlottak. Az adatforgalom hirtelen növekedése a szolgáltató online TV-szolgáltatása, a MyTV által generált adatokban mindhárom magyar meccs idején kiugró volt, és jellemzően a meccsek kezdése előtti 1 órában jelentkezett, ami arra enged következtetni, hogy az érdeklődők már a meccs kezdése előtti stúdióbeszélgetésekre is elindították a MyTV-t.

A teljes hálózati forgalom esetében a válogatott első és harmadik csoportmeccsei – a június 15-ei Magyarország-Portugália és a június 23-ai Németország-Magyarország mérkőzések – idején volt megfigyelhető a legnagyobb kiugrás az adatforgalomban, a Franciaország ellen játszott meccs idején kisebb mértékű volt a változás.

A meccsek ideje alatt forgalmazott adatmennyiséget tekintve a magyar válogatott mérkőzései – és összességében az egész EB-idején is – a Magyarország-Németország meccs alatt volt tapasztalható a legnagyobb adatforgalom. Ezt a döntő sem tudta felülmúlni: a magyar-német meccs idején mért adatforgalom másfélszer volt magasabb a július 11-ei zárómérkőzéshez képes.  A EB-meccsnapok egész napi adatforgalmát tekintve a teljes belföldi mobilinternet-hálózaton július 2-án pénteken volt a legmagasabb a forgalom az EB ideje alatt: ezen a napon két negyeddöntőt is játszottak (Svájc-Spanyolország és a Belgium-Olaszország).

Az Európa-bajnokság egy hónapját figyelembe véve pedig ez idő alatt a megelőző egy hónaphoz viszonyítva 3%-kal volt nagyobb a teljes hálózati forgalom, a tavalyi év megegyező időszakához képest viszont jóval nagyobb mértékű, 17%-os növekedés volt megfigyelhető, ami részben annak is köszönhető, hogy az előfizetők évről-évre egyre több adatot használnak. A MyTV esetében az esemény előtti hónaphoz viszonyítva 12%-kal nőtt a felhasználók által generált adatforgalom, a tavalyi év hasonló időszakához képest viszont már 37%-os növekedés volt megfigyelhető.