Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

Tizenhét évvel ezelőtt, az Extreme Digital indulásakor a digitális fényképezőgépek még világújdonságnak számítottak, akkor még az alapmodelleket is kapkodták el a vásárlók. Ekkor már az is óriási előny volt, hogy film helyett digitális adattárolóra készülnek a fotók, amelyeket azonnal meg is lehet tekinteni.

Azóta eltelt több mint másfél évtized, az okostelefonok fotós és videós képességei pedig évről-évre fejlődtek: ma már egy tipikus középkategóriás telefon is olyan fejlett fotós képességeket kínál, amelyet pár éve még a különálló fényképezőgépek sem tettek. A készülékházban lévő öt kamera között található nagylátószögű vagy makrófotózásra alkalmas típus, illetve a háttér elmosásához szükséges mélységérzékelő szenzor is. Nem csoda, hogy a legtöbb hétköznapi vásárló számára az okostelefon képességei bőven elegendőek a családi fotózáshoz.

Manapság a digitális fényképezőgépek közül a DSLR és a MILC  modellek a legnépszerűbbek, e típusok forgalma jelenleg az eladások 26%-át illetve 24%-át teszik ki a fotó-videó termékkategórián belül az Extreme Digitalnál. A DSRL a digitális tükörreflexes gépeket jelöli, ilyet használnak a profi fotósok, ezek funkciókkal telepakolt, cserélhető objektíves, általában nagyobb, nehezebb modellek. A nagyobb és nehezebb DSLR-eket a profi fotósok mellett a lelkes amatőrök is választják, akik közül sokan eleve rendelkeznek az új fényképezőgépükkel is használható objektívvel.

Ugyanakkor a jóval kisebb méretű és tömegű MILC (cserélhető objektíves kompakt) típusok egyre népszerűbbek: ezek belsejében nincs tükör, de az objektívet ezeken is cserélni lehet az adott témához a legjobban illeszkedően. A MILC gépek a tükörreflexesekkel csaknem azonos képminőségre képesek jóval kisebb méret és tömeg mellett, objektívjük pedig ugyancsak cserélhető az adott feladathoz illeszkedően. A kihajtható hátlapi képernyővel, illetve wifitámogatással bíró MILC modellek a vloggerkedést kipróbálni vágyok körében is népszerűek.

Az elmúlt két évben jelentősen csökkent a különböző kalandkamerák ára, már tíz-húszezer forint körüli áron is meg lehet venni egy full-HD-ben rögzítő, víz alatti felvételre is alkalmas modellt. A fejlettebb kalandkamerák nem csupán abban tudnak többet, hogy akár 4K felbontású videót is rögzítenek, hanem fejlett képstabilizátor is található bennük. A kalandkamerák a teljes digitális fotós/videós termékkategória forgalmának  közel 10 százalékát generálták idén az Extreme Digitalnál. A forgalom fennmaradó  40 százalékát pedig a különböző fotós kiegészítők (például objektívek, SD-kártyák, állványok stb.), illetve a kétezres évek elején a legnépszerűbbnek számító kompakt digitális fényképezőgépek eladásai adják.

Miután egyre könnyebbé vált a használatuk, egyre többen vásárolnak drónt hobbifotós/videós célokra:  több mint négyszer annyi  drónt vásároltak az Extreme Digitalnál a tavaly karácsony óta eltelt időszakban, mint öt évvel ezelőtt. Ez idő alatt a drónok átlagos eladási ára 40 százalékkal csökkent.