Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A KSH adatai szerint 2018. első három hónapjában 3394 lakást adtak át országosan, ami a tavalyi év első negyedévéhez képest 65% növekedést jelent. A szezonálisan működő piacon – ahol jellemzően az év eleje gyenge számokat hoz – 2010 óta ez a legerősebb évkezdet – áll az OTP Ingatlanpont közleményében.

Az országos átlaghoz képest még drasztikusabban, közel háromszorosára nőtt a fővárosi lakásátadások száma. A 609 db lakás önmagában nem tűnik soknak, ugyanakkor egyértelműen mutatja, hogy végre a számokban is megmutatkozik a 2016-ban repülőrajtot vett lakásépítési boom eredménye. „A nagyobb társasházépítések átfutási ideje – ha a telek már megvan – jellemzően 1,5-2 év, ráadásul most a munkaerőhiány is lassítja az építkezéseket. Mostanra kezdenek tehát beérni a két éve indított fejlesztések, s ebben ráadásul idén és jövőre további rekorddöntések várhatók” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A másik fontos mutató, a kiadott építési engedélyek országosan 9850-es száma ugyanakkor alig 3%-os bővülést jelez az első negyedévben. A fővárosi és községi csökkenést a városi jogállású települések növekedése ellensúlyozza. Bár ez a volumen 2007 óta a legerősebb évindításnak számít, a tavalyi teljes éves 20%-os, vagy a 2016-os 152%-os növekedés után látványos lassulást jelez. Az építési hajlandóság mérséklődésének fő oka az a lakásépítőket érintő bizonytalanság, hogy vajon mi lesz az eredetileg 2019 végéig élő csökkentett, 5%-os lakásáfa sorsa 2020-tól.
(BrandTrend)