Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A Fidelity európai elemzői szerint a cégvezetők észrevehetően bizakodóbban értékelik a vállalkozásuk kilátásait. Az elemzők több mint a fele (ez kétszer annyi, mint az elmúlt évben) arról számolt be, hogy a vezetőknek idén nagyobb százaléka merne további tőkét fektetni a vállalkozásába, mint 2017-ben. Tízből több mint négy válaszadó a tőkeráfordítások növekedésére számít. A hangsúly, csakúgy, mint máshol, itt is a karbantartási költségeken lesz, de egyre több vállalat vág bele növekedési célú beruházásokba.

A Fidelity európai elemzőinek jóval több, mint a fele arra számít, hogy javulni fog a tőkearányos megtérülés, aminek a kereslet növekedése és a költségmegtakarítás lesz a fő mozgatórugója – ez globálisan a leginkább derűlátó véleménynek számít. Ettől függetlenül az továbbra is egyértelmű, hogy a vállalatok nem engedhetik meg maguknak, hogy lazítsanak a szigorú költségfegyelmen, melynek segítségével egy évtizeden belül két válságot is sikerült átvészelniük. A költségmegszorítás például sokkal nagyobb szerepet játszik az elvárt hozamnövekedésben, mint az Egyesült Államokban, és kevesebb elemző véli úgy, hogy az ármeghatározó erő hozzájárulna a hozamnövekedéshez.

A magasabb tőkearányos megtérülés és az egészséges mérleg sok vállalat számára lehetővé fogja tenni az osztalékok további növelését. Tízből hat európai elemző a kifizetések emelkedésére számít, ami nagyobb arány, mint bárhol a világban (az USA kivételével).

A legtöbb európai elemző szerint a következő 1-2 évben az összeolvadások és vállalatfelvásárlások száma is nőni fog. A tranzakciók legtöbbször toldozgatós, „bolt-on” jellegű felvásárlások lesznek, nem pedig nagy, stratégiai üzletek, mely utóbbiak az USA-beli elemzők előrejelzéseiben szerepelnek inkább.

Összességében elmondható, hogy Európa jó formában van. A peremországok gazdaságának talpra állásával eloszlottak a deflációs félelmek. A megszorítások már nem olyan szigorúak, mint korábban, és a térséggel foglalkozó elemzőink csaknem háromnegyede béremelkedésre számít, ami megélénkítheti a fogyasztói keresletet.

Vannak azonban konkrét és potenciális kedvezőtlen tényezők is, amelyeken a Fidelity elemzői rajta tartják a szemüket. Európai válaszadóik idén még a tavalyinál is komolyabban figyelmeztetnek arra, hogy a Brexit már érezhetően rányomja a bélyegét az egyesült királyságbeli stratégiai befektetési döntésekre. Nagy többségük azt is megemlítette, hogy a vállalatok nyereségessége megsínylené, ha Európában politikai bizonytalanság vagy instabilitás alakulna ki.
(BrandTrend)