Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

Minden eddiginél több, 14 ország szerepel a Deloitte új, a nem teljesítő banki hitelekről (NPL) szóló elemzésében. A tanulmányból kiderül, hogy a rendkívül aktív 2016-os és 2017-es év után fordulatra lehet számítani az NPL piacon.

Hatodik alkalommal jelent meg a Deloitte nem teljesítő banki hitelekről (non-performing loan, NPL) szóló elemzése, amely a közép-kelet-európai országokban vizsgálja a nem teljesítő hitelek arányát, állományát és a rossz hitelportfóliók piacának alakulását. Az idei tanulmány újdonsága, hogy Ukrajnával és Bosznia-Hercegovinával bővült a vizsgált országok köre, immár 14 országot lefedve a régióban. 2016 és 2017 nagyon aktív év volt a tranzaktált nem teljesítő portfóliók tekintetében, a közeljövő azonban új irányokat tartogathat: a régió egyes országaiban csökkenhet a tranzakciós aktivitás, illetve beindulhat új portfóliótípusok adásvétele, míg a közelmúltban alacsonyabb tranzakciós aktivitást mutató országokban az értékesítés fellendülése várható.

2016-ban fokozott aktivitást mutatott a nem teljesítő hitelportfóliók eladása a közép-kelet-európai térségben, nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján a 2016-ban lezárt tranzakciók nominális értéke meghaladta a 7 milliárd eurót. Ez a lendület 2017-ben is kitartott a már lezárt és folyamatban lévő tranzakciók számottevő volumene alapján. Az elmúlt évek legaktívabb piacai között Románia, Magyarország és Horvátország mellett Szlovéniát említhetjük meg. Ezek azok a térségek, ahol a legnagyobb értékben cseréltek gazdát NPL portfóliók a nem teljesítő hitel piacok 2015-ös fellendülése óta.

A Deloitte tanulmánya szerint a nem teljesítő hitelek állománya a közép-kelet-európai régióban jelentősen csökkent 2015-ről 2016-ra: Ukrajna és Bosznia-Hercegovina kivételével a 2015 év végi mintegy 51 milliárd eurós állomány 44 milliárd euróra mérséklődött, míg a két új vizsgált országgal együtt összesen megközelítőleg 61 milliárd eurót tett ki a nem teljesítő hitelek állománya a régióban 2016 végén. Az ukrán bankrendszert jelentős nem teljesítő hitelállomány sújtja, ami a gazdasági és politikai válságot követően halmozódott fel az országban.

„A brit és ír rossz hitelek piacai a kimerülés jeleit mutatják, aminek következtében a befektetői figyelem fokozatosan a közép-kelet-európai és a mediterrán térség NPL piacai felé fordul. Hasonlóan 2016-hoz, elsősorban a javuló makrogazdasági és ingatlanpiaci környezet támogatta a régiós NPL piacok aktivitását 2017-ben” – mutatott rá Bíró Balázs, a Deloitte portfóliókezelési-tanácsadási szolgáltatások közép-kelet-európai vezető partnere.

A Deloitte elemzése szerint a keresleti oldal fellendüléséhez vezetett továbbá, hogy jelentős volumenű olcsó forrás érhető el a piaci szereplők számára, ami a befektetők finanszírozási kapacitását javítja és így hozzárjául az eladásra kínált portfóliók kedvezőbb árazásához. A kínálati oldal eladási szándékát erőteljesen befolyásolta a nemzetközi szervezetek és helyi szabályozók azon törekvése, hogy a pénzügyi intézmények leépítsék kockázatos és a nem főtevékenységükhöz kapcsolódó eszközeiket.

„Véleményünk szerint azon befektetők, akik már kiépítették a követeléskezelői infrastruktúrájukat és már rendelkeznek követeléskezelői tapasztalattal a közép-kelet-európai régióban, a továbbiakban is nagy valószínűséggel vesznek részt NPL tranzakciókban annak érdekében, hogy növeljék kezelt portfóliójuk volumenét, kiaknázva ezzel a méretgazdaságossági előnyöket. Másfelől csekély számú új befektető belépésére számítunk a régióban, ami a korlátozott tranzakciós pipeline-ra vezethető vissza. Várakozásaink szerint jelentős befektetői figyelem fordulhat a mediterrán térség (Portugália, Spanyolország, Olaszország és Görögország) felé a következő években, ahol a tranzakciók – azok régiónkhoz viszonyítva jelentősen nagyobb átlagos méretük miatt – jobban illeszkednek a nagy nemzetközi befektetők preferenciáihoz. Mindent tekintetbe véve, a jelenlegi piaci lendület a közép-kelet-európai régióban kiváló lehetőséget biztosít sikeres és értékmaximalizáló tranzakciók lebonyolítására eladó és vevő számára egyaránt” – fűzte hozzá Bíró Balázs.

A Deloitte előrejelzése szerint a nem teljesítő hitelportfóliók értékesítése 2018-ban is az egyik alapvető kockázatcsökkentési eszköz lesz a bankszektorban. A térség számos országában jelentős vállalati NPL portfóliók cseréltek gazdát az elmúlt két-három évben, ezért ezekben az országokban a lakossági jelzálog portfóliók piacának fellendülése várható. Ebben a szegmensben kiemelkedik Magyarország, ahova a befektetők 2016 végétől kezdődően jelentős erőforrásokat allokáltak.

Középtávon azonban a rossz hitelek piacának fokozatos csökkenése prognosztizálható Közép-Kelet-Európában, amint a bankok meglévő NPL állománya egy fenntartható szintre mérséklődik. Emellett a Deloitte a rossz hitelek másodlagos piacának a fellendülésére számít néhány régiós országban, így például Romániában, ahol elsőként jelentek meg jelentős volumenben ilyen típusú lezárt tranzakciók a régióban. A Deloitte várakozásai szerint fellendülés várható a teljesítő hitelek piacán is az elkövetkező években, valamint elindulhat a szétaprózott közép-kelet-európai bankszektor konszolidációja, ami a banki M&A tranzakciók katalizátora lehet.

A Deloitte egy vezető banki hitelportfólió tranzakciós tanacsadó globálisan, Európában, és a közép-kelet-európai regióban egyaránt. A Deloitte az elmúlt években több mint 500 milliárd eurónyi banki eszköz vonatkozásában hajtott végre tőkeáttételcsökkentési projekteket és banki hitelportfólió tranzakciókat globálisan, az eladói és vevői oldalon egyaránt. A Deloitte a közép-kelet-európai térségben több mint 6 milliárd eurónyi eszközhöz kapcsolódóan nyújtott tranzakciós támogatást ügyfeleinek az elmúlt négy évben.
(BrandTrend)