Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

Az éveken át tartó gyászos teljesítmény után a feltörekvő piaci részvények 2016-ban végre megindultak felfelé. 2018 küszöbén számos befektető szeretné tudni, hogy meddig tart még ez a rali. Nick Price, a Fidelity International FF EMEA alapjának vezető portfólió menedzsere a feltörekvő piaci részvények 2018-as kilátásait vizsgálta.

Nick Price szerint jó okunk van feltételezni, hogy a feltörekvő piaci részvények az előttünk álló évben is jó teljesítményt fognak nyújtani. A 2017-es, látványos menetelés hátterében javuló gazdasági adatok, kevésbé erős dollár, erősödő helyi devizák és stabilabb árupiaci árak álltak. Ezek a körülmények a feltörekvő piaci jövedelmezőség növekedésével és a nyereségesség javulásával párosulva segítettek abban, hogy helyreálljon a befektetői bizalom.

A kimagasló eredményeket hozó időszak ellenére a Fidelity szakembere szerint fontos megjegyezni, hogy a feltörekvő piacok nagyon alacsony bázisról emelkednek felfelé, és mivel a régió részvényeihez jelentős értékeltségi diszkont kapcsolódik, ez az eszközosztály továbbra is vonzó marad.

A fontosabb feltörekvő országokban zajló szabályozói változások is biztatóak. Indiában folytatódik Narenda Modi miniszterelnök reformprogramjának megvalósítása. Kínában is kedvező kormányintézkedésekre került sor – itt a környezetvédelemmel foglalkozó és az állami tulajdonban álló vállalkozásokhoz kapcsoló reformokra érdemes odafigyelni.

A merész változtatások közép- és hosszú távon javíthatják a gazdaság stabilitását. Az indiai lakásproblémák megoldását célzó „Lakhatást mindenkinek!” program, valamint az átfogó kínai egészségügyi reform tágabb értelemben többéves növekedési lehetőségeket kínálhat a részvényválogatással foglalkozó befektetőknek.

A feltörekvő országokban egyes ágazatok, például a technológiai ipar részvényeinek teljesítménye több ízben jelentősen megugrott. Bár bizonyos internet-vállalatok megmutatták, hogy képesek gyors ütemű növekedésre, és a következő öt évben vonzó befektetési lehetőségeket kínálhatnak, ezen a területen rövid távon némi visszaesésre számít Nick Price.

Most, hogy a részvénypiacok különösen alacsony szinten állnak, egy eladási hullám sok befektető számára meglepetést okozhatna. Price az alappal hosszú távra tervezek, és meglehetősen sok tapasztalattal rendelkezik ezzel a volatilis eszközosztállyal kapcsolatban, a szakembert egy ilyen lépés nem tudná felzaklatni, sőt, kiváló vásárlási lehetőségeket teremtene számára.

Bár a gazdasági környezet javulóban van, a Fidelity szerint a gondos részvényválogatás és a fegyelem továbbra is kiemelt fontossággal bír. A hozammaximalizálás érdekében következetesen olyan vállalatokra összpontosítanak, amelyek megbízható üzleti modell alapján működnek. A legvonzóbb lehetőségek az egyes szegmensek piacvezető cégeiben rejlenek, melyek fenntartható jövedelmet és cash-flow-t garantálnak. Ha ezek a vállalatok jól teljesítenek, akkor szigorú önfegyelemmel aktívan realizálják a nyereséget, majd újra befektetnek azt olyan vállalatokba, amelyek vonzó hozamot kínálnak.

Továbbra is bízik Nick Price a feltörekvő piaci fogyasztók vásárlóerejében, ezért különböző szegmensekben számos, a fogyasztáshoz kapcsolódó területen működő cégbe fektet. Kitettségei egy másik részét az informatikai ágazat adja. A feltörekvő piaci fogyasztási és informatikai papírokon kívül kis mértékben pozitívan ítéli meg az alapanyag-ágazatot is. A már említett kínai szabályozókat a jövőben is szorosan figyelemmel fogja kísérni, mivel a portfólióban szereplő vállalatok egy része komoly hasznot tudna húzni abból, ha Kínában sikerülne korlátozni a kapacitásfelesleget és megfékezni a környezetszennyezést.

Az alap ágazati allokációja az alulról felfelé végzett részvényválogatási tevékenységének eredménye. Egy-egy ágazatban attól függően szerez kitettséget, hogy hány vonzó befektetési lehetőség rejlik benne.
(BrandTrend)