Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A befektetési minősítésű európai kötvények továbbra is ideális helyzetben vannak: a kedvező makrogazdasági háttér, a még mindig aktív EKB és a hozam iránti változatlan kereslet rendkívül kedvező feltételeket teremt számukra. David Simner, a Fidelity International Mennyiségi Elemzési osztály igazgatója a legjobb befektetési lehetőségeket veszi sorra.

A 2018-as év mérföldkő lehet, mivel a jegybankok visszafogják a piaci műveleteiket és hozzálátnak az elmúlt 10 évben biztosított, kivételes ösztönzők kivezetéséhez. Az EKB azt jelezte, hogy 2018 vége felé kezdi majd hozzászoktatni a piacokat az eszközvásárlási programjának teljes körű megszüntetéséhez. Ugyanakkor továbbra is aktív, bár kisebb szerepet fog játszani azokon a piacokon, melyeknek korlátozniuk kell a volatilitást, a hozamokat és a szpredeket. A jegybanki tevékenység fő mozgatórugója az infláció lesz, és bizonyos jelek arra utalnak, hogy végre megindulhat a bérek növekedése, ami lehetővé teszi az ösztönzők fokozatos megszüntetését.

Az európai politikai helyzet továbbra is meglehetősen képlékeny: a befektetők figyelme jelenleg a december végén sorra kerülő katalán regionális választásokra és a 2018 elején várható olaszországi parlamenti választásokra összpontosul. Az olasz választási törvény közelmúltban végrehajtott módosítása miatt szinte kizárt, hogy a populisták kerüljenek kormányra, így ez utóbbi esemény valószínűleg nem okoz majd nagy zűrzavart. 2018 küszöbén lendületes a növekedés. Az EKB-nek oda kell figyelnie, hogy a tevékenysége a teljes eurózónának megfeleljen, ennek pedig az lehet a következménye, hogy a növekedés egyes területeken erősebb lehet a kívánatosnál.

A kötvénybefektetőket fenyegető legnagyobb kockázat jövőre az infláció meglódulása lehet a Fidelity szakembere szerint. Az árupiaci árfolyamok már megkezdték az emelkedést, ami arra utalhat, hogy a globális növekedés erősebb lehet, mint amit a piac jelenleg beáraz. Ez pedig arra kényszerítheti a jegybankokat, hogy kapkodva igyekezzenek megfékezni az emelkedő inflációs várakozásokat, aminek jó eséllyel a volatilitás piacokon átívelő növekedése lehet a következménye.

A jegybanki mérlegek alaposan beharangozott csökkentését a piacok eddig derűlátóan kezelték, de jól látható, hogy világszerte még mindig jelentős összegű likviditási céltartalék-képzés zajlik. Lehet, hogy a befektetők túlságosan biztatónak ítélik meg a jegybanki hatásokat, és egyes eszközök árfolyama korrigálni fog, ha a befektetők megpróbálják csökkenteni az allokációjukat, hogy biztosítsák a nyereséget.

A politikai kockázatokat a befektetőknek soha nem szabad szem elől téveszteniük. Előfordulhat, hogy valamelyik gyengébb európai kormány vagy koalíció iránt megrendül a bizalom, és előrehozott választásokra kerül sor, ami a piacok figyelmét újból a populista vagy rendszerellenes hangulatok felé terelheti.

Az értékeltségek túlfeszítettnek tűnnek, és hároméves csúcspontjukon vagy annak közelében járnak, ami idővel módosulhat majd. Ez, és a jegybanki politika változásából eredő, lefelé mutató kockázatok arra késztették a Fidelity szakemberét, hogy a befektetők védelme céljából óvatosabb álláspontra helyezkedjen. Arra készül, hogy a defenzív hozzáállásomon egy darabig nem is fog változtatni, és a kamatokat és a kötvények durációját is alacsonyan tartja.

Azok a cégek, melyeknek a folyamatos működésükhöz finanszírozásra van szükségük, valamint a vállalatfelvásárlások és -összeolvadások továbbra is jó lehetőségeket kínálnak majd. David Simnerszorosan kísérni fogja ezt a trendet, és kihasználja a kínálkozó lehetőségeket. Ezt szem előtt tartva jelentős likviditást tart majd fent, mert csak így biztosítható, hogy gyorsan és költséghatékonyan reagálhasson a változó piaci körülményekre.
(BrandTrend)