Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A világ első Zsolnay-kerámia aukcióján összesen 57 tételt árvereztek el. Az 57 kerámia összkikiáltási ára 38 millió forint volt, a leütési ár több mint 2,6 szoros áremelkedéssel megközelítette a 100 millió forintot.

Kivételes ritkaságként szerepelt, a szakemberek által az egyik legszebb Zsolnay alkotásként számon tartott elefántfejes virágtartó edény 1909-ből, amely Kapás Nagy Mihály nevéhez fűződik. Ez érte el az est folyamán a legmagasabb leütési értéket. 3 millió forintról indult a licit, végül jóval a 7 milliós becsértéke felett, 11 millió forintnál koppant a kalapács.

A legnagyobb áremelkedést Mack Lajos gyűmölcsöstála érte el, amely 1 millió forintos kikiáltási árról 5 millió forintra emelkedett. 4,8 millió forintért talált új gazdára a 3-4 millió forintra becsült, plasztikus bravúrnak tekinthető bogáncslevelekkel és virágokkal díszített váza, amely szintén Kapás Mihály tervei alapján készült el még az 1900-as évek legelején.

Az árverés másik fénypontja Hidasi Pilló Sándor millenniumi díszítménnyel ellátott nagy vázája volt, amely 1,6 millió forintos kikiáltási árról indulva végül 3,4 millió forintért kelt el. A Kehely szalagfülekkel, Tiffany-vonalas rajzzal című, 35-ös tételként szereplő alkotás az amerikai gyűjtők kedvence volt: hosszas licitálás után jóval a becsérték felett, 4,4 millió forintért talált gazdára.

A különleges formavilágú művek között a Szalagos váza orchideákkal egy kifinomultan elegáns darab, melynek kikiáltási ára 1,4 millió forint volt, végül a duplájáért, 2,8 millió forintért kelt el.

Az átütő siker a gyűjtőket, a szakértőket és a galéria munkatársait is meglepte. Virág Judit szerint több mint 20 éves működésüknek ez volt a legsikeresebb árverése. Ezt bizonyítja, hogy a kitűnő hangulatú rendezvényen minden tárgy elkelt és szokatlanul magas,  260 százalékos volt a licitemelkedés.

Törő István a galéria másik tulajdonosa szerint a Zsolnay kerámiák elnyerték méltó helyüket a nemzetközi műkereskedelemben. Ma már elmondható, hogy a legtöbb Zsolnay-gyűjtő Magyarországon van, és hazánk lett a Zsolnay kereskedelem középpontja. A Zsolnay vázák akárcsak 10 évre visszatekintve is megtöbbszörözték értéküket, kitűnő befektetésnek bizonyultak.

Az aukciós szezon azonban ezzel az eseménnyel még korántsem ért véget, ugyanis hamarosan sor kerül a Virág Judit Galéria téli árverésére.
(BrandTrend)