Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A budapesti lakásárak átlagosan már alulról súrolják a lélektani 500 ezer forintos határt – derül ki az otthonterkep.hu legfrissebb elemzéséből, melyet a kínálati árak aktualizálásának apropóján készített. Győr-Moson-Sopron megye a második legdrágább térség, jóllehet az elmúlt évben 2%-kal csökkentek a lakásárak az ország e részén. Aggasztó azonban, hogy nyílik az olló a legdrágább és a legolcsóbb kistérségek között, egyes esetekben már kilencszeres is lehet az árkülönbség.

A kínálati átlagárak Magyarországon 95 ezer és 477 ezer forint között mozognak. A legdrágább Budapest, itt ugyanis 477 ezer forintot kell fizetni egy lakásért négyzetméterenként. A sorban a fővárost Győr-Moson-Sopron megye követi (282 ezer Ft/négyzetméter), megelőzve a Balaton miatt erőre kapó Veszprém megyét (262 ezer Ft/négyzetméter), Pest megyét (243 ezer Ft/négyzetméter) és Hajdú-Bihar megyét (250 ezer Ft/négyzetméter).

Kínálati árak Magyarországon

Kínálati árak Magyarországon 2016-ban

2015 óta az árak országos viszonylatban 10-15%-kal emelkedtek, habár területenként eltérő mértékben. Közel 20%-os volt az árnövekedés Veszprém megyében, 18,4%-os Budapesten és valamivel több mint 17%-os Komárom-Esztergom megyében. Győr-Moson-Sopron megyében úgy tűnik elérte a kínálati piac az egyensúlyt, ugyanis 2%-kal csökkent a kínálati átlagár.

Átlag kínálati négyzetméterárak és változásuk

Átlag kínálati négyzetméterárak és változásuk

“A győri visszaesés trendforduló előjele lehet az ottani túlfűtött piacon. Elfogyhatott a fizetőképes kereslet, így az eladók kénytelenek kicsit engedni az árból. Aki az ország más tájairól akart odaköltözni, már megtette, így a tervezett új lakásberuházások tulajdonosainak át kell gondolniuk az árazást. Más jelentős megyeszékhelyen és közvetlen környékén az év első két hónapjában is folytatódott a drágulás, noha sokkal lassabb ütemben, mint 2016 során” – fűzte hozzá Mester Nándor, az otthontérkép.hu vezető elemzője.

A 15 legdrágább kistérség listáját Balatonfüred vezeti, árszínvonala alapján már-már vetekszik a főváros áraival. Második helyen kicsit lemaradva, közel 400 ezer forintos négyzetméterárral szintén egy balatoni térség végzett, Siófok. Előkelő pozícióban vannak azonban Budapest agglomerációs városai is, így például a Budaörsi, a Pilisvörösvári, a Dunakeszi és a Szentendrei kistérség is.

A legolcsóbb kistérségek a keleti országrészében találhatók. A legkevesebb pénzből a Bodrogközi kistérségben (47 ezer Ft/négyzetméteres áron) lehet saját otthonhoz jutni. Érdemes azonban hangsúlyozni, hogy az áremelkedés itt is megfigyelhető, azonban jóval alacsonyabb bázisról indult. Az adatokból világosan kirajzolódik, hogy Magyarország legdrágább és legolcsóbb kistérségei között tovább nőtt a szakadék, egyes esetekben ugyanis már közel 9-szeres árkülönbségről is beszélhetünk.

Budapesten általánosságban 18,4%-os volt az árnövekedés, így 2016-ban átlagosan 477 ezer Ft/négyzetméteres áron hirdették az eladó otthonokat, habár kerületi szintet jelentősek az eltérések. A legdrágább a Belváros, ahol a már így is magas átlagár közel 20%-kal tudott nőni 2015-höz képest. A legmarkánsabb áremelkedés az I. kerületben (33%), a VIII. kerületben (29%) illetve a VII. és X. kerületben (26,8%) volt.

A kínálati árak növekedése továbbra is tendencia, habár már megjelentek olyan területek, ahol megállt az árnövekedés. Az új építésű otthonok tömeges piacra kerülése valószínűleg befolyásolja majd az árak alakulását, hiszen megnövekedhet a kínálat a használt lakások piacán. A kínálat növekedése azonban árcsökkenést idézhet majd elő egyes területeken.
(BrandTrend)