Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

Az ENSZ adatai szerint a világon megtermelt élelmiszer harmada, mintegy 1,3 milliárd tonna kerül a szemétbe, míg világszerte majdnem egymilliárd ember fekszik le éhesen. Az élelmiszer-pazarlás mára már olyan hatalmas méreteket öltött, hogy ha egy ország lenne, Kína és az USA után a harmadik helyen állna az okozott környezeti kár méretét tekintve. A Tesco számára ez elfogadhatatlan.

Az Európai Unió Fusions 2016 jelentése szerint a tagállamokban mintegy 88 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe, és már az előállítás során 9,1 millió tonna élelmiszer veszik kárba. A legpazarlóbbak a háztartások és a feldolgozóipar, amik együtt az EU élelmiszer-pazarlásának 72 százalékáért felelősek. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület adatai szerint csak Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente, amiért egyaránt felelősek a háztartások, a kereskedők és a termelők is.

Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem a Tesco számára kiemelt fontosságú. Az áruházlánc hisz benne, hogy nemcsak felelős érte, de lehetősége is van csökkenteni az élelmiszer pazarlását saját működése során is, valamint az élelmiszerlánc teljes szakaszán.

Az áruházlánc a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve 2013-ban a feleslegességé vált szezonális édességek adományozásával kezdte el az áruházi élelmiszer-mentést, majd 2014-ben kiterjesztette a programot az élelmiszer-felesleg napi szintű visszagyűjtésével. Ennek keretében a részt vevő áruházak minden munkanap végén összegyűjtik és átválogatják a már nem eladható, de emberi fogyasztásra még alkalmas pékárut és zöldség-gyümölcs termékeket, másnap reggel pedig az Élelmiszerbank helyi partnerszervezete átveszi az adományt és eljuttatja az áruházak vonzáskörzetében élő rászorulóknak. A Tesco a program keretében csak olyan élelmiszereket ad át, amelyek biztonságosan fogyaszthatóak, nem lejárt szavatosságúak. Kenyeret 2014 óta gyűjt, majd 2016 tavaszán elindította a zöldség-gyümölcs, 2016 őszén pedig a lédig pékáruk gyűjtését is.

A Tesco célja, hogy 2020-ra minden közép-európai áruháza készen álljon arra, hogy jótékony célra ajánlja fel az élelmiszer-felesleget.

tesco

Az áruházlánc a nemzeti kormányokkal, kormányzati szervekkel és civil szervezetekkel közösen azon dolgozik, hogy célkitűzése megvalósításához minden feltétel adott legyen – beleértve a jogszabályi feltételeket és a civil szervetek kapacitását is.

Az áruházlánc idén januárban újabb elemmel bővítette élelmiszer-pazarlás elleni programját. Közép-Európában, így Magyarországon is teszt jelleggel elindította a „Tökéletesen tökéletlen” termékkínálatot, amelynek keretében egyes szállítóitól olyan zöldséget és gyümölcsöt is átvesz, amelyek nem felelnek meg a normál, belső termékspecifikációknak, de egyébként kiváló minőségűek és élelmiszerbiztonsági szempontból tökéletesen alkalmasak emberi fogyasztásra. Ezek többnyire olyan esztétikai hibás termékek, amiket a termelők sok esetben kidobnának, hiszen a kereskedők vásárlóik magas színvonalú kiszolgálása érdekében a legtökéletesebb formájú és méretű termékeket veszik át. Azzal, hogy a Tesco ezeket a termékeket is átveszi szállítóitól, hozzájárul ahhoz, hogy termelői oldalon is kevesebb élelmiszer vesszen kárba.
(BrandTrend)