Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A Ustream, a Scitec és a Richter ügyletek húzták az első félév felvásárlási piacát Magyarországon. A tavalyi év második félévéhez képest hét százalékkal emelkedett a vállalati tranzakciók és összeolvadások (M&A) száma hazánkban. A tranzakciós piac összértéke 2016 első felében megközelítette a 0,9 milliárd dollárt, ami 21 százalékos emelkedés az előző félévi adathoz képest. Az ágazatok közül – míg korábban rendre az IT szektorban – az idei első félévben a feldolgozóiparban volt a legtöbb felvásárlás és összeolvadás.

Az utóbbi néhány félév tekintetében aktív félévet zárt a hazai összeolvadási és felvásárlási (M&A) piac, mind  a becsült piacméret, mind a tranzakciók számát illetően. Az elérhető adatok szerint a felvásárlások összértéke közel 0,9 milliárd dollár volt, ami 9 százalékkal magasabb, mint a 2015 azonos időszakában mért érték, és 21 százalékkal haladja meg a tavalyi év második félévének értékét. A tranzakciók száma csekély mértékben, de csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. Amíg 2015 első felében 70 lezárt tranzakciót regisztráltak, addig idén 64-et.

A hazánkat is magába foglaló közép- és dél-európai régióban összesen 655 lezárt tranzakciót hoztak nyilvánosságra az év első felében, amelyeknek becsült összértéke megközelítette a 14 milliárd dollárt.  A tranzakciók számát tekintve Csehország végzett az élen 194 lezárt ügylettel, amit Törökország (133) majd Lengyelország követ (121).

A hazai tranzakciós piacon fontos változás, hogy az évek óta legnépszerűbbnek számító IT szektort idén megelőzte a feldolgozóipar. Érdekesség, hogy ebben a szektorban a trendekkel ellentétben a külföldről érkező beruházások voltak többségben, 11 tranzakcióból 6-ot külföldi beruházók hajtottak végre. Ezzel szemben a piac egészét nézve továbbra is azok a lezárt tranzakciók vannak többségben, ahol a befektető és a célpont is magyar vállalat” – mondta Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások vezető partnere. „Azt tapasztaljuk, hogy a hazai M&A piac stabilizálódott, hiszen a 2011-es visszaesést követően, immáron a harmadik olyan félévet zárja a magyar gazdaság, amikor a felvásárlások száma meghaladja a 60-at. Ugyanakkor továbbra is inkább a kis összegű tranzakciók dominálnak: a 100 millió dollár alatti beruházások átlagos értéke 3,7 millió dollár volt szemben a régió átlagos 13,6 millió dolláros értékével ” – tette hozzá.

Bár az összesítésben a második helyre szorult az IT szektor, a nyilvánosságra hozott adatok alapján mégis itt valósult meg az egyik legnagyobb tranzakció, amely során az IBM hozzávetőlegesen 130 millió dollárért megvásárolta a budapesti központú Ustreamet. Ennél csak két nagyobb értékű ügyletet zártak le az elmúlt félévben: a dél-afrikai Ascendis Health vásárolta fel a sportcélú táplálék-kiegészítő termékeket gyártó Scitec Holdingot 170 millió dollár értékben, illetve a Richter Gedeon vált a Finox Holding tulajdonosává 194 millió dollár ellenében.
(BrandTrend)