Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A Netrisk.hu adatai szerint 2016 első félévében a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves átlagdíja 31 800 forint volt, ami 27 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 25 000 forintos összeget. A cég statisztikái szerint – szemben az előző év 17 százalékos emelkedést produkáló első félévével – 2016 első felében már nem változott trendszerűen a megrendelt kgfb-szerződések átlagdíjának szintje. Sőt, az évközi kgfb-megrendelések közel kétharmadát jelentő azonnali (az autó tulajdonjogának megszerzésekor kötött) szerződések átlagdíja az első hathónapos időszak során 12 százalékos csökkenést mutatott.

Fél éve változatlan szinten a kgfb átlagdíja

kgfb atlagdij

„Az új szerződések esetében az év elejéig tartó dinamikus díjemelkedést követően évközben új egyensúlyi állapot állt be a hazai kgfb-piacon – magyarázza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – A személygépkocsik immár tartósan 32 ezer forint körül mozgó átlagdíjszintjében várhatóan a következő hónapokban sem várható lényegi elmozdulás. Változás ugyanakkor, hogy a biztosítótársaságok egyre jobban szegmentálnak , vagyis az előző évi díjemelkedés során kevésbé érintett kategóriákban (például a kisebb teljesítményű, illetve a magas bónuszfokozatban található autók esetében) ebben az időszakban észleltünk komolyabb díjemelkedést.. Ugyanakkor az A0 bónuszkategóriába tartozó autók körében minden teljesítményosztályban díjcsökkenés következett be, ezen belül a legmagasabb teljesítményű, 150 kW feletti csoportban kétszámjegyű volt a díjcsökkenés.”

Az évközi szerződések többségét a jármű tulajdonjogának megszerzésekor kötik – ezt nevezik szaknyelven azonnali kötésnek. A frissen vásárolt autók tulajdonosai számára jó hír, hogy az azonnali kötések átlagdíja több mint 12 százalékkal csökkent az év eleje óta, jelenleg 35 ezer forint körüli értéken áll. Eközben az évfordulós váltások átlagdíja gyakorlatilag nem változott, annak értéke jelenleg 25 500 forint körül mozog.

Az azonnali kötések átlagdíja 12 százalékkal csökkent, az évfordulósoké stagnált

kgfb azonnali kotes

Az azonnali kötések díjcsökkenése azonban az összes szerződés átlagdíjában nem mutatkozik. Ennek két oka van: mivel élénkül az autópiac, arányaiban egyre többen kötnek azonnali, magasabb átlagdíjú kgfb-t. A másik ok az, hogy csökken azok aránya, akik élnek az évfordulós váltás lehetőségével. Míg tavaly az első félévben a Netrisknél regisztráló ügyfelek 25 százaléka váltott évfordulóval kötelező biztosítást, ugyanez az arány idén mindössze 17 százalékos volt.

Az alacsonyabb váltási hajlandóságot részben az a tény magyarázza, hogy már nehezebb kiugróan kedvezőbb ajánlatot találni: az idén év közben váltók átlagosan 440 forintot takarítottak meg ezzel a lépésükkel. A másik ok, hogy – szemben az év végi kampánnyal – ilyenkor könnyebben elsiklanak az autósok a váltás lehetősége mellett: az előzménybiztosítást év közben is legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal kell felmondani, ráadásul a felmondásnak ekkorra már be kell érkeznie a biztosítóhoz. Aki ezt elmulasztja, annak az évfordulót követő 12 hónapban a korábbi biztosító által megajánlott úgynevezett indexdíjat kell majd tovább fizetnie.
(BrandTrend)