Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A nagyvállalatok idén a tavalyinál nagyobb árbevételt és magasabb profitot várnak, elsősorban az exportpiacokon várható élénkülésnek köszönhetően; belföldön inkább stagnálásra számítanak – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index első negyedéves eredményeiből.

A bank közleményében ismerteti: jelenleg a vállalatok 42 százaléka számít árbevétel-növekedésre, ami a teljes nagyvállalati szektor szintjén 2,9 százalékkal nagyobb bevételt jelent. A tavaly év végén jellemző 2 százalékos várakozáshoz képest kiugró eredmény leginkább az exportnak köszönhető, ahol 4 százalékkal nagyobb árbevétellel terveznek a cégek, míg a belföldi értékesítésben csupán 2,5 százalékos bővülést várnak.

Peter Roebben, az üzleti ügyfelek divízió vezetője szerint a vállalatok nyereségvárakozása ugyan elmarad az árbevétel-emelkedés mértékétől, az elmúlt háromnegyedévben jellemző javuló trend azonban jól láthatóan tovább folytatódik. Az előző negyedév 2 százalékos várakozásához képest jelenleg átlagosan 2,2 százalékos profitnövekedésre számítanak a cégek a következő egy év során.

Iparáganként azonban igen jelentős eltérések vannak, hiszen az ipari és szolgáltató cégek 3 százalékot meghaladó – 3,4 és 3,6 százalékos – nyereségbővüléssel számolnak, míg az agrárszektorban erősen az átlag alatti – 0,2 százalékos – profitnövekedést terveznek.

A K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködve 2014 óta negyedévente feltérképezi a hazai nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint azt, hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A kutatás 550, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A legutóbbi felmérés 2016. február 3. és március 18. között történt.
(MTI – BrandTrend)