Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

Nyolc évvel a gazdasági válság után sok nagy nemzetgazdaságot továbbra is jelentős negatív kibocsátási rés jellemez. A növekedés fellendítéséhez vonzó alternatíva lehet az infrastruktúrára irányuló beruházások fokozása annak érdekében, hogy ne csak a rövid távú kereslet lendüljön fel, hanem hosszú távon a gazdaság kínálati oldalának nagyobb mértékű növekedése is biztosítható legyen.

Az infrastrukturális projektekben szerzett tapasztalatuk alapján a PwC közgazdászai négy alapelvet fogalmaztak meg a döntéshozók számára a beruházási célok meghatározásához:

· Elégítsen ki valamilyen igényt: meg kell határozni a jelenlegi és jövőbeli igényeket, az eseti értékelést különböző (optimista és pesszimista) forgatókönyvekkel kell kiegészíteni.

· Legyen összhangban más célkitűzésekkel: az infrastruktúraprojekteknek illeszkedniük kell a kormány szélesebb körű szakpolitikai menetrendjébe, ideértve a gazdasági célok mellett a társadalmi és környezetvédelmi célokat is.

· Ésszerű megoldásra kell törekedni: a viszonylag alacsony nettó államadóssággal és egészséges államháztartással rendelkező országok (például Németország és Kanada) esetében az infrastruktúra fejlesztésére irányuló programok jelenthetik az ésszerű megoldást az összkereslet és a hosszú távú ellátási kapacitás élénkítésére. Azonban a viszonylag magas költségvetési hiánnyal küzdő országok – például az Egyesült Királyság – esetében is indokolt lehet az infrastrukturális beruházások előnyben részesítése a folyó kiadásokkal szemben.

· Legyen előnyös a gazdaság egésze számára: a potenciális hatás felmérésekor figyelembe kell venni a hosszú távú hatásokat, valamint a közvetett és közvetlen hatásokat is arra az esetre, ha a projekt nem valósulna meg.

A részletes angol nyelvű elemzés a következő linken érhető elGlobal Economy Watch May 2016
(BrandTrend)