Kategória: Hír és Piac.

Egyre többen kezdik felfedezni, hogy milyen olcsó és biztonságos dolog telekocsival levelet vagy csomagot küldeni. A telekocsi rendszer csomagszállításra való alkalmazásával a Posta új riválisát és a sharing economy egy új válfaját üdvözölhetjük.

Az ország több pontján máig előszeretettel alkalmazzák, hogy megkérik a buszsofőrt, kalauzt vagy mozdonyvezetőt, hogy valamelyik állomáson kézbesítsen egy csomagot. A telekocsival is hasonlóan működik a dolog: az autós úti célja adott, egy kisebb csomag elfér az autóban, az nem foglal egy utasnyi helyet. A feladó megkéri az autóst, hogy benzin-pénzért cserébe vigye el a csomagját. Ez az üzlet így mindkét félnek kedvező.

“A postához és egyéb csomagküldő-szolgáltatásokhoz képest előny, hogy a rendszerben szereplő 60 ezer autósból egy csapásra vált potenciális “kézbesítő”. Emellett a vidéki szállítások 90%-a – a részletek megbeszélése után – háztól vagy házig történik. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az autósok nincsenek kötelezve semmire: a díjszabás és a “szolgáltatások” köre is egyedi, előzetes megbeszélés tárgyát képezi” – tájékoztatott Prácser Attila, az Oszkár Telekocsi alapítója.

Feladóként bebiztosíthatjuk magunkat, ha olyan autóssal szállíttatunk, aki már a telekocsizás során sok pozitív értékelést begyűjtött. Autósként pedig mindig győződjünk meg róla, hogy a küldendő áru legális és a szállítási körülményeknek megfelelő a csomagolása és az állapota!

Azért, hogy mindkét fél elégedett legyen az ügylet végére, érdemes átadás-átvételi nyilatkozatot írni.

Mit érdemes telekocsiztatni?

Elsősorban kis értékű dolgokat szoktak a telekocsisokra bízni: ruhát, cipőt, külföldön tanuló gyereknek segély-csomagot vagy “egy kis hazait”.

Nagyobb bizalom esetén vagy kellő körültekintés mellett azonban akár fontos dokumentumok vagy pótkulcs is szerepelhet a csomagok között.

Fontos megemlíteni még, hogy mindig legális, törvényes dolgokat küldjünk és külföldi csomagküldés esetén vegyük figyelembe a vámszabályokat!

Mi az a telekocsi?

Az utazni kívánó autósok felajánlják szabad helyeiket, azaz útitársat találnak költségeik csökkentése, vagy egy jó hangulatú közös utazás érdekében.

Emellett az utasok találhatnak a lassú és “változatos” színvonalú tömegközlekedés helyett (mellett) olcsóbb, gyorsabb és rugalmasabb utazási formát! Ehhez nyújt segítséget az autós-utas közvetítő telekocsi rendszer.

Az Oszkár Telekocsi két dologban különbözik a hasonló rendszerektől: egyrészt magyar találmány, másrészt az autós nem rendelhető és akkor is megteszi a meghirdetett utat, ha nem jelentkezik senki útitársnak.
(BrandTrend)