Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A külföldi mobilinternetezés forgalmának jelentős növekedése annak köszönhető, hogy a roamingszolgáltatásokat sokkal egyszerűbben és olcsóbban lehet használni, a felhasználók pedig utazásaik alatt is el akarják érni a világhálót.

„Az összes európai piacunkon három számjegyű növekedést tapasztaltunk a külföldre utazók mobilinternetes adatforgalmában. Ezzel párhuzamosan kisebb mértékben ugyan, de a beszédhívások forgalma is emelkedett. Ez a bővülés az európai piacokon végrehajtott intézkedéseink eredménye, amelyekkel olcsóbbá és egyszerűbbé tettük a mobilszolgáltatások használatát külföldön. Az ügyfeleink többsége már utazás közben is el akarja érni az internetet és újításainkat nagyra értékelik” – mondta Kjell-Morten Johnsen, Telenor Csoport európai régiójának vezetője.

A Telenor Magyarország egyértelmű növekedést tapasztalt a beszédhívások forgalmában nem csupán a hazánkba érkező turisták, de a külföldre utazó magyar telenoros ügyfelek körében is. A külföldre utazó magyar telenorosok, illetve a Telenor Magyarország hálózatát használó külföldiek mobilinternetes adatforgalma egyaránt háromszorosára emelkedett a tavalyi év hasonló adataihoz viszonyítva.

A magyar telenorosok többsége Ausztriában, Németországban és Olaszországban használja a roaming-szolgáltatásokat. Az Európai Unión kívüli területek közül Svájc, Törökország és az Egyesült Államok a legnépszerűbb célpontok a roamingoló ügyfelek körében. A Telenor Magyarország mobilhálózatát a külföldiek közül legtöbbet a román, szlovák és német utazók használják.

A norvég Telenor idén júliusban 103%-os növekedést regisztrált a mobilinternet forgalmában a tavalyi év azonos hónapjához képest. A külföldre utazó norvég ügyfelek többsége Svédországban, Dániában és Spanyolországban használja a legtöbbet mobiltelefonját.

Míg tavaly minden harmadik, idén már minden második ügyfél roamingolt a svéd Telenornál, a mobilinternetes adatforgalom pedig 300%-kal emelkedett tavalyhoz képest. Szabadságuk alatt a svédek leginkább élményeik megosztására használják mobiltelefonjaikat, illetve szórakoztató szolgáltatásokat vesznek igénybe. A legnépszerűbb szolgáltatások a YouTube, a Facebook, a Spotify zeneszolgáltatás és a Netflix átalánydíjas videotéka. A svéd ügyfelek többsége Dániában, Norvégiában és Spanyolországban roamingol a leginkább.

A dán telenorosok körében 120 százalékkal emelkedett a mobilinternetes forgalom roamingolás közben júniusban és júliusban a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan 8%-kal emelkedett a beszédhívások forgalma, az SMS-eké ugyanakkor 6%-kal csökkent. A dán Telenor ügyfelei a hálózati statisztikák alapján leginkább Svédországba, Németországba és Spanyolországba utaztak az idén nyáron.

A bolgár Telenor ügyfeleinek külföldi mobilinternetes forgalma idén júniusban és júliusban 240%-kal emelkedett tavaly nyárhoz képest, a beszédhívások aránya pedig 23%-kal emelkedett.

A Telenor szerbiai és montenegrói leányvállalatánál tavaly óta több mint duplájára nőtt a roamingolók mobilinternetes forgalma. A szerb ügyfelek többsége Montenegróban, Boszniában és Görögországban használja mobilját, míg a Telenor Montenegro ügyfeleinek többsége Szerbiába, Boszniába és Horvátországba utazik.

„Az európai piacon új roamingcsomagokat és kiegészítő szolgáltatásokat vezettünk be, olcsóbbá, kiszámíthatóvá, és egyszerűbben használhatóvá téve így a külföldi mobilhasználatot. Ez még csak a kezdete a barcelonai Mobil Világkongresszuson bejelentett kezdeményezéseknek, mely a roaminghoz kapcsolódó, olykor kiszámíthatatlan költségek eltüntetését célozza” – tette hozzá Johnsen.
(BrandTrend)