Kategória: Hír.

Admin kategória: Hír.

Nyáron az iskolai szünidő és a szabadságok idején az év más időszakaihoz képest az ügyfelek a szokásosnál gyakrabban használják telefonjukat külföldön. Nekik nyújt segítséget a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság fogyasztói tudatosságot támogató programjának animációs filmje: a négy fős család legfiatalabb tagjának útmutatásai hasznos tanácsokkal látják el az utazókat.

Az NMHH fogyasztói tudatosságot előmozdító programjának hétfőn megjelent animációs filmje egy négytagú család külföldi nyaralásán keresztül mutatja be közérthetően a roamingolással, a külföldi mobilhasználattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A Jótanácsok külföldi mobilozáshoz – Roamingtippek az NMHH-tól című filmben egy, a családjával külföldre utazó kislány, Lili narrációján keresztül az NMHH hasznos támpontot ad a külföldre utazóknak.

Az Európai Unió tagországaiban és három másik európai országban (Norvégia, Izland, Lichtenstein) egy megabájtnyi adatforgalomért legfeljebb 78,3 forintot kell fizetni. A mobiltelefonról indított hívások percenként legfeljebb 74,4 forintba, a fogadott hívások percenként 19,5 forintba kerülnek, a küldött SMS-ek darabára pedig maximum 23,5 forint. Az euróban meghatározott jelenlegi egységes árplafonok tavaly július 1-jétől érvényesek az említett államokban, szolgáltatótól és országtól függetlenül.

A külföldi mobilhasználat során egy kis odafigyeléssel az előfizetők jelentős összegeket takaríthatnak meg a mobilszámlán. Utazás előtt a szolgáltatónknál célszerű utánanézni annak, vajon szükséges-e aktiválni készülékünkön a roamingszolgáltatást vagy pedig az automatikusan be van állítva. A roamingszolgáltatás aktiválását csak egyszer kell elvégezni. Ha aktív a szolgáltatás, akkor a telefon a megfelelő beállítások alkalmazása mellett magától kapcsolódni fog a külföldi hálózatra. Az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy azok ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, amely után fizetni kell.

Az előfizetők védelmét szolgálja a mobilcégek által alkalmazott automatikus pénzügyi vagy adatforgalmi korlát is. A beállított korlát 80 százalékának elérésekor a szolgáltató tájékoztató SMS-t küld, majd amikor a fogyasztó eléri a 100 százalékos szintet, és nem jelzi a szolgáltatónak egyértelműen, hogy tovább kívánja használni az adatroamingot, a szolgáltatás megszakad.

Az NMHH honlapján a TANTUSZ Roaming tarifa-összehasonlító segít tájékozódni a külföldi telefonhasználat költségeiről célországokra, szolgáltatókra, díjcsomagokra lebontva: http://tantusz.nmhh.hu/tantusz/roaming/roaming.jhtml. A szolgáltatás 6 hírközlési szolgáltató közel 30 roaming díjcsomagjára lebontva, a világ bármely országában éppen érvényben lévő adatokra tud rákeresni, hogy milyen díjtételekkel és díjak mellett vehető igénybe a roamingszolgáltatás.

A hatóság előző reklámfilmje, a közel 34 ezres nézőszámot elérő Hol van Klaus? a szülőknek adott tanácsot, hogy az online térben ugyanúgy meg kell védeni gyerekeiket a különféle veszélyektől, ahogyan azt a való életben tennék nyári szünet idején is.
(BrandTrend)