Kategória: Hír.

Admin kategória: Hír.

A statisztikák alapján egy hónapban átlagosan 10 ezer mobiltelefonszámot hordoznak el egyik szolgáltatótól a másikhoz, emiatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a tudatos fogyasztói magatartást ösztönző új online számhordozási tudakozót indított. Eddig már több mint 2 ezer érdeklődő használta az angol nyelven is elérhető webes felületet, ahol egyszerűen lekérdezhető a mobiltelefonszámok hordozottsága, vagyis az, hogy egy mobiltelefonszám melyik szolgáltatóhoz tartozik és melyiktől hozták el.

Az előfizetők naprakész és gyors tájékoztatást kapnak a hívott számokról a http://krapub.nmhh.hu/ online számhordozási tudakozó oldalon, amely a szolgáltatóktól függetlenül, közvetlenül az NMHH Központi Referencia Adatbázisa (KRA) alapján válaszol arra a kérdésre, hogy egy telefonszám hordozott-e, és melyik a jelenlegi szolgáltatója. Az ingyenes számelhordozás mindennaposságát mutatja, hogy az angol nyelven is elérhető honlapot indulása óta már több mint 2 ezren látogatták meg és kértek adatokat telefonszámokról. Ez az információ a hívást kezdeményezők részére fontos, mivel a szolgáltatóváltáskor változnak a hívásdíjak, és a hívásdíj a hívott számhoz tartozó új szolgáltató díjszabása szerint alakul.

Díjtájékoztató

Ha a hívott szám hordozott, és a hívó fél szolgáltatója eltérő díjazást alkalmaz a különböző szolgáltatókhoz irányuló hívásoknál, a hívó fél szolgáltatója köteles a hívó számára, a hívás előtt közvetlenül, saját hálózatából díjmentes tájékozódási lehetőséget biztosítani arról, hogy a hívás melyik szolgáltató hálózatában végződik, és annak mekkora a tarifája. A hatóság összegyűjtötte a hordozott számokkal kapcsolatos szolgáltatói információs telefonszámokat: Hordozott számok.

Ha a fogyasztó nincs internet közelében, de szeretne meggyőződni arról, hogy az adott hívószámot hálózaton belüli vagy kívüli díjjal érheti el, két módon is lekérdezheti díjmentesen a telefonjáról. A mobilszolgáltatók mindegyikénél működik a díjmentesen hívható 1748-as szám, ahol a keresett mobilszám körzetszámát kell megadni, és beütni a 7-jegyű számot, majd megnyomni a # gombot. Ezt követően egy hang bemondja, hogy az adott szám mely szolgáltató hálózatában működik.

Mindez telefonhívás nélkül is működik az úgynevezett USSD kód segítségével. Ha így akarja az ügyfél megtudni, hogy egy adott mobilszám hordozott-e, akkor be kell írni a *126* kódot, majd a keresett telefonszám körzetszámát és hívószámát, majd jön a # jel és a hívás gomb, amivel hívást nem indít, csak elküldi a kódot. Pl.: *126*20/30/31/701234567#hívásgomb Ezután hamarosan kiírja a telefon, hogy a telefonszám melyik szolgáltatónál van.
(BrandTrend)