Kategória: Hír.

Az internetről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos azt mondta, a magyar hír- és távközlés legjelentősebb fejlesztése következik a következő két és fél esztendőben, hiszen a kormány azt tűzte célul, hogy 2018 végére abban a legalább egymillió magyarországi háztartásban is elérhető legyen a szélessávú vezetékes internetszolgáltatás, ahol erre ma még nincsen mód.

Deutsch Tamás – emlékeztetve arra, hogy ezzel Magyarország az uniós céldátumnál két évvel korábban teljesíti ezt a feladatot – annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy uniós, magyar költségvetési és iparági források felhasználásával valósítják meg “ezt a példa nélküli jelentőségű iparági fejlesztést”.

“Ezt a fejlesztési programot a különböző szakmai szervezetek, a Magyarországon működő szolgáltatók aktív közreműködése, szakmai segítsége nélkül nem lehet eredménnyel végrehajtani” – jegyezte meg a miniszterelnöki biztos, hozzátéve, a felek egyetértettek abban, hogy ezt a közös munkát segítheti az internetről szóló nemzeti konzultáció sikeres lebonyolítása.

Kövesi Gabriella, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt: szerencsés időbeli egybeeséssel találkozó programok támogatják egymást a digitális fejlesztések terén.

Az elnök a Digitális Magyarország program pilléreinek fontosságát is hangsúlyozta. Ezek között említette az infrastruktúra fejlesztését, a digitális szolgáltatások elterjesztését, a digitális kompetencia és a digitális közigazgatáshoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztését.

“Reméljük, hogy Magyarországot felzárkóztatjuk az Európai Unió, Európát pedig a világ élvonalába” – mondta. Kiemelte: a digitális gazdaság olyan fontos húzóerő, ami nagyban segítheti Magyarország fejlődését.

A távközlési különadók kivezetésével kapcsolatos kérdésre a HÉT elnöke megemlítette: a téma szóba került a találkozón, hiszen az ágazat szereplői azt szeretnék, hogy hosszú távon ne terhelje ez őket, de “látjuk, belátjuk, elfogadjuk, hogy egyik percről a másikra ezek az adók nem vezethetők ki“.

A szélessávú internet további elterjedéséhez szükséges beruházások kapcsán megjegyezte, ezt a munkát a távközlési adó mellett a közműadó is terheli, ezért ennek mérséklése, módosítása “az iparág elsődleges és legsürgetőbb kérése”.
(BrandTrend)