Kategória: Ez a branding 360°.

Rengeteg embernek van elege a munkájából vagy abból a munkahelyi környezetből amiben éppen van. Nem csak Magyarországon! Németországban tavaly óta népbetegség a burn-out, és a statisztika szerint minden második ember az ú.n. belső felmondásban él. Azaz, minden szabad percében azon gondolkozik, hogy hogyan fog kijönni ebből a helyzetből. Többféle opció van. Ma (megint) volt egy ügyfélélményem, mely szinte tendenciaszerű. Ma azokról a munkahely-elhagyókról szeretnék beszélni, akik hirtelen elhatározásból felmondanak, mert egy jó ötlettől vezérelve, vállalkozóként képzelik el a jövőjüket.

Sokakat a szabadság és a függetlenség iránti vágy hajt. Sajnos, mint a fent említett ex-manager is, a legtöbben sikertelenek lesznek. Miért? A vállalkozói létnek viselkedési, motivációs, de főleg gondolkodási szinten megjelenő, könyörtelen követelményei vannak. Egy sajátos mindset-et igényel. Tapasztalatom szerint hét fő tehetség/kompetencia határozza meg az “entrepreneurship”-re való alkalmasságot.
FIGYELEM! A bármiféle területen szükséges tárgyi vagy elméleti tudás, illetve a termék, csak ezek után jön…!

burn-out-vallalkozo

1. Erős Gazdasági motiváció, különben a vállalkozás nem eredményre és megtérülésre, hanem csak lelkesedésre fog épülni.
2. A viselkedési mintát tekintve a rizikóvállalásnak magasan, de nem veszélyesen magasan kell, hogy a döntéshozatali képességet támogatnia. A veszélyesen magas rizikóvállaló a konzekvenciák átgondolása nélkül megy bele a döntéseibe, mellyel előbb-utóbb végzetes hibát fog okozni.
3. A kapcsolatteremtésnek nyitott és befogadó kommunikációt kell tükröznie. Már az első alkalommal is magabiztos, meggyőző és hiteles stílus szükséges a sikeres üzletépítés érdekében. Ezzel a kompetenciával, természetes adottságként, csak kb. 17%-a rendelkezik a világ populációjának. A többiek kénytelenek ezt megtanulni.
4. Rugalmasság és gyorsaság. Egy vállalkozónak napi szinten kell tudni a változásokat elviselni és menedzselni. Stabilitásra vagy lassabb tempóra vágyó emberek nem fogják bírni a kihívást hosszútávon (egészségesen). Az utóbbi típus azonban 50% felett képviseli magát a társadalomban.

A legfontosabb vállalkozói tehetségek azonban a gondolkozás szintjén jelennek meg, tehát nagyon mélyen elrejtve bennünk.
5. Önkezdeményező képesség. Ez teszi azt lehetővé, hogy minden nap fegyelmezetten, még ha senki sem látja és kontrollálja, akkor is tegye a dolgát.
6. Visszautasítás kezelése. Ez talán az egyik legfontosabb kompetencia. A vállalkozó általában, főleg a kezdetekben, önmaga ad el. Aki eladással foglalkozik, az sokszor szembesül a visszautasítással. Ebből kell megint felállni, és újra kezdeni tudni. Van úgy, hogy egy évig…vagy akár kettőig…
7. Realisztikus személyes célmeghatározás. Ez a biztosítéka annak, hogy nemcsak a pénzügyi üzleti terv, de a személyes cél,- és elvárásrendszer is “SMART” lesz. Ennek a kompetenciának az Önismeret és az Önbizalom az alapja.

Tanácsom: ne kockáztass! Fordulj szakemberhez, aki ezekben a témákban megbízható szakértő.

A szerző:

Malcsiner Maximilian Péter Personal Growth Strategist and Trainer – “You are more”

(BrandTrend)