Kategória: Dizájn és innováció és Képes hír.

Admin kategória: Képes hír.

Az új Nike Zoom Vaporfly Elite Flyprint az első olyan cipő, amelynek felsőrészét a Nike Flyprint 3D nyomtatásos technológiájával alkottak meg. A felsőrész fejlesztése a sportoló adatainak felmérésével kezdődik, majd ezek alapján (számítógépes tervezőeszközök segítségével) kiszámítják az anyag ideális összetételét és felépítését. Az innováció felhasználásával elsőként megalkotott Nike Zoom Vaporfly Elite Flyprint futócipő a kenyai hosszútávfutó, Eliud Kipchoge lábán debütál élesben az idei londoni maratonon.

Eliud Kipchoge training

Tavaly májusban a Nike Breaking 2 kísérletében Eliud Kipchoge jutott legközelebb a maratonfutás 2 órás rekordjának megdöntéséhez, és ugyan sikerült minden korábbi eredményhez képest rövidebb időt elérnie, a kétórás lélektani határról 25 másodperccel lemaradt. Az új technológia a sportoló rekordkísérletből származó visszajelzéseire alapszik, így mind a szakma, mind a futás rajongói kíváncsian várják, hogy teljesít majd Kipchoge április 22-én, Londonban.

Nike_Flyprint

A kiemelkedő nyomtatási teljesítmény révén az előállítás rövidebb idő alatt valósul meg, a fúziós keresztmetszéseknek köszönhetően pedig a nyomtatott textil egyik legnagyobb előnye a precíz illeszkedés – a Nike Zoom Vaporfly Elite Flyprint prototípusok 16-szor gyorsabban készültek el, mint bármely korábbi technológia alkalmazásával, 11 grammal könnyebbek az elődjeiknél és a szellőzésük is jelentősen javult. A tervezés szempontjából a technológia előnye kétoldalú: a hagyományos textilekkel szemben a szálak egyenként módosíthatók, míg maga a konstrukció érintetlen marad, az előállítás gyorsasága pedig a tesztelési és ellenőrzési ciklust is jelentősen lecsökkenti.

Nike_Flyprint_2

A nyomtatott textil akadály nélkül alkalmazható más anyagokkal együtt is, a Flyknit szálak például hő hatására tökéletesen összefonódnak a Flyprint anyaggal, így nincs szükség a komponensek ragasztására és összevarrására. A Nike Zoom Vaporfly Elite Flyprint talpában az elődjeihez hasonlóan a Nike ZoomX hab biztosítja a kényelmes párnázást, a cipő dinamizmusáért és hajlékonyságáért pedig továbbra is a teljes hosszába épített karbonlemez felel.
(BrandTrend)