Kategória: Dizájn és innováció és Képes hír.

Admin kategória: Képes hír.

Szinte minden műfajban kultuszfilmeket vonultat fel a BÁV 4. Plakátaukciója. Ezek az eredetileg tömeggyártásban készült, mára már alig néhány darabban fellelhető alkotások nem csupán a gyűjtőknek szánt filmművészeti kordokumentumok, de új lakberendezési alternatívát is nyújtanak. A Magyarországon még mindig alacsony áron kapható alkotások, a nemzetközi trendeket látva jó befektetésnek ígérkeznek.

szerelem

Az április 19-én árverésre kerülő 150 plakát olyan hazai és külföldi klasszikusokat vonultat fel, mint A jedi visszatér, Szellemirtók, Vissza a jövőbe vagy a Hegylakó. A magyarok közül többek között a Szerelem első és második vérig, A kenguru, Ezek a fiatalok, Menekülés a győzelembe vagy a legendás sci-fi rajzfilm: Az idő urai szerepelnek.

jedi

Az árverés leginkább várt darabja mindenképpen A jedi visszatér plakátja lesz, amely az amerikai,  George Lucas által jóváhagyott eredeti változat japán feliratokkal. A Star Wars sorozat egy különleges darabja ez, hiszen a halálcsillag, a csillagközi rombolók, a sztárok vagy éppen egy zöld szörny helyett egy üdvözlésre lendülő fénykard nyitja ki számunkra a galaxist. A múlt évben Helényi Tibor változata 420.000 Ft-ért kelt el, a japán plakát idén 30.000 Ft-ról indul.

hegylako

Helényi Tibor ismét egy remekbe szabott plakáttal képviselteti magát, amit a Christopher Lambert és Sean Connery által jegyzett Hegylakóhoz készített. Persze a Helényi féle csavar itt sem maradt el, hiszen az igen erőteljesre sikerült plakátot nem a hős, hanem a gonosz uralja.

menekules

Talán az egyik leghíresebb film, amelyet valaha Magyarországon forgattak, a Menekülés a győzelembe. Az 1980-ban több tízezer statisztával forgatott mozi igazi generációs élmény. Ennek állított méltó emléket Árendás József alkotása. A 70 éves mester szerint az első vázlat egy labda felé rúgó lábat ábrázolt, de később egy újat készített, a film eredeti címét (Victory) véve alapul. A szögesdrótba tekert győzelem jele mintegy kvintesszenciája a filmnek.

hanussen

A magyar filmek közül ki kell emelnünk Görög Lajos plakátjával a Húsz órát, a rajzfilmek közül a Hugó a vizilovat, Szabó István Oscar-díjas filmjét, a Mephistot, illetve a trilógia befejező darabját a Hanussent. Utóbbi plakátját, amelyet a grafikus: Kemény György, a rendező: Szabó István, az operatőr: Koltai Lajos, illetve a szereplők: Cserhalmi György és Bánsági Ildikó is dedikáltak, a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozásával foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány javára kerül árverésre.

A nemzetközi piacon a legdrágábban eladott plakát Leonardo DiCaprio nevéhez fűződik. Az utóbbi években komoly művészeti gyűjteményt létrehozó színész egy 1927-es Metropolis poszterért 690.000 dollárt fizetett 2005-ben. A plakát értékét ma már közel 2 millió dollárra becsülik. Magyarországon Helényi Tibor Csillagok háborúja plakátjai számítanak a legértékesebbnek.
(BrandTrend)