Kategória: Dizájn és innováció és Képes hír.

Admin kategória: Képes hír.

Mulasics László (1954-2001) a 80-as, 90-es évek hazai művészeti színtérének egyik meghatározó alakja volt. Hirtelen halála óta a Várfok Galéria rendszeres jelleggel rendezte meg az egyes korszakokra koncentráló, azokat feltárni kívánó kiállításokat. A 2017. február 2-án, este 19 órakor nyíló A megoldás kezdete című tárlat különlegessége, hogy zömében kiállításon nem szerepelt, vagy eddig csak külföldön bemutatott alkotásokra fókuszál.

Mulasics László pályafutása a 80-as évek derekán indult, még diák a Képzőművészeti Főiskolán, amikor bekerül a Hegyi Lóránd művészettörténész által létrehozott új szenzibilitás körébe, melynek célja azon hazai alkotók összefogása volt, akik a nemzetközi új festészeti tendenciákba – transzavantgárd, heftige Malerie, New Painting – illeszkedtek bele. Mulasics első fennmaradt munkái ennek megfelelően heves gesztusok által meghatározott, vastag festékrétegbe ágyazott figurális kompozíciók voltak. Majd 1986-ban éles váltással elhagyja a figuralitást, művészetében megkezdődik a geometria térhódítása és sokrétű anyagkísérletei 1987-ben elvezetik az ókori viasztechnikához, az enkausztikához.

mulasics

Mulasics László gazdag motívumkincsében helyet kapnak a világ fizikai jelenségei, természeti kincsei, kulturális történelmének emblémái, melyek a kozmológia gondolatában olvadnak eggyé. Mulasics a világegyetem működési mechanizmusait, kulturális beágyazottságait kutatja, mikro- (növényvilág) és makro (csillagpályák) összefüggésekben. Képei egyetemes ideákat, értékeket hordoznak, konzerválva a viasz sejtelmes fényű felületében, ezért érezzük munkáit ma is egyszerre frissnek és örökérvényűnek.

A kiállítás megnyitója egybeesik a 2016-ban alapított HATTATT-díj idei átadásával.

A Várfok Galéria 2015. novemberében ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Ezen alkalomból Szalóky Károly, a Várfok Galéria tulajdonosa megalapította a PRO VÁRFOK-díjat, melynek első díjazottja egy Magyarországon élő, angol házaspár lett, Jane Hattatt és Lance Hattatt, akik kiemelkedő művészetpártoló tevékenységük, a magyar kortárs művészeti színtéren nyújtott áldozatos munkájuk, elsősorban a fiatal képzőművészek pártolása és a Várfok Galéria önzetlen támogatása, hírének nemzetközi szinten való öregbítése elismeréseként kapták a díjat.

A Hattatt házaspár a díj hatására úgy döntött, hogy létrehozzák a díjat. A HATTATT-díjra az a Várfok Galéria kuratóriuma által javasolt személy jogosult, aki önzetlen munkájával hozzájárul a magyar kortárs művészet terjesztéséhez. A díj különlegessége, hogy – korra, nemre és foglalkozásra való tekintet nélkül – bárki megkaphatja. A díj értéke 100.000 Ft.

SZOTYORY

2017. február elejétől Szotyory László festőművész (1957, Kolozsvár, Románia) Kis retrospektív, nagy mániák című kiállítását tekinthetik meg a látogatók a Várfok Project Roomban. A Munkácsy- és Palládium- díjas alkotó a Várfok Galéria művészkörének egyik legrégebbi tagja, akinek első tárlata éppen 25 évvel ezelőtt, 1992-ben került megrendezésre galériánk falai között.

Az idén januárban 60. születésnapját ünneplő Szotyory László tárlatán egy válogatást kívánunk bemutatni az elmúlt években művészetét meghatározó irányvonalakból, témákból, vagy, ahogyan a kiállítás címe is megfogalmazza: mániákból. Habár egyes témák időről időre visszatértnek Szotyory művészetében, esetében mégsem ciklusokkal, sorozatokkal van dolgunk, hanem – a szenvedélyes érzelmi kötődést is megfogalmazó – festői mániákról beszélhetünk. A pillanat varázsa, az éppen aktuális vágyakozás és hangulatok döntik el, hogy éppen mi válik Szotyorynál művészi témává, festői kérdéssé.

Szotyory László számára a festés érzéki örömöt jelent, műveinek legfőbb ihlető forrása a rajongás. „Azt festem meg, amit magam köré szeretnék varázsolni, azt a képzeletbeli közeget, amelyben élek, amelyben jól érzem magam.” A Várfok Project Room kis retrospektív tárlata ebbe a rejtélyes, sokszor titokzatos univerzumba igyekszik betekintést nyújtani, hogy általa mi, nézők is elmerülhessünk a festmények álomszerű világában.
(BrandTrend)