Kategória: Dizájn és innováció és Képes hír.

Admin kategória: Képes hír.

A Hudec Kulturális Alapítvány háromnapos szimpóziumot rendez, hogy bemutassa a magyar art deco építészeti, kulturális és művészeti értékeit. Az előadások és építészeti túrák mellett program nem titkolt szakmai célja, hogy az International Coalition of Art Deco Societies Sanghajból, Chicagóból és Párizsból meghívott vezetői számára bemutassa Budapestet, mint egy jövőbeli Art Deco Világkongresszus lehetséges helyszínét.

Az események szervezője, a Hudec Kulturális Alapítvány, szándéka, hogy egy közép-európai art deco hálózatot megalapozzon, amely hosszútávon partnere lehet a világszervezetnek.

Időpont: 2017. Január 10-én,11-én és 12-én, 15:00 -19:00

Helyszínek:
1. nap: Magyar Szecesszió Háza, 1054 Budapest, Honvéd utca 3.
2. nap: Átrium Színház, 1024 Budapest, Margit körút 55.
3. nap: Iparművészeti Múzeum, 1091 Budapest, Üllői út 33-37.
Az angol nyelven zajló programon a részvétel ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött, helyfoglalás
érkezési sorrendben.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló programsorozat meghívott nemzetközi előadói:
Joseph Loundy (Chicago)
– Pascal Laurent (Párizs)
Patrick Cranley és Tina Kanagaratnam (Sanghaj)

Joseph Loundy, az Art Deco Világszövetség és a chicagói art deco szervezet elnökeként elkötelezett örökségvédő és sok éves tapasztalattal rendelkezik a civil szervezet működtetésében, az art deco stílus megismertetésében. A világszervezet 27 társszervezete az USA-ban, Angliában, Argentínában, Indiában, Kanadában, Brazíliában, Kubában, Nepálban, Új-Zélandon, Ausztráliában, Kínában, Franciaországban és Belgiumban működik, függetlenül a világszervezettől. Több ezres tagságuk számára kiemelt jelentőségű esemény a két évente megrendezésre kerülő Art Deco Világkongresszus (World Congress on Art Deco). A helyszínül választott városban összegyűlnek és előadások, építészeti séták során megismerkednek a város art deco hagyatékával, majd esténként gála vacsorák és koktélpartik keretében idézik meg a kor divatját és életstílusát. Ez fontos kultúrturisztikai esemény, ahova a világ minden részéről érkeznek az art decoval hobby szinten foglalkozó műkedvelők és részvételi díjukkal támogatják a programot megszervező helyi szervezetet. 2015-ben Sanghajban tartották meg a “13th World Congress on Art Deco”-t, melynek meghívottjaként a
Hudec Kulturális Alapítvány nevében Csejdy Virág ismertette Hudec Lászlónak Sanghajban, az art deco jegyében megvalósult épületeit.

hudec

A program főszervezője Patrick Cranley, a Historic Shanghai elnöke fogja a budapesti közönségnek elmondani tapasztalatait, az emlékezetes 13. Világkongresszus sikerének titkát.

Az alapítvány által felkért szakmai előadók:
Bolla Zoltán, a Magyar art deco építészet c. könyv szerzője,
Csejdy Júlia PhD, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal kutatója és a Hudec László c. könyv társszerzője
Horányi Éva, az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményének muzeológusa
Katona Anikó, a Magyar Nemzeti Galéria grafikai gyűjteményének művészettörténésze
Kovács Dániel, Art Deco Budapest c. könyv szerzője és a KÉK kurátora
Marótzy Katalin PhD, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék egyetemi adjunktusa
Török András, a Budapest Könyv szerzője, a Budapest c. folyóirat publicistája

10-hudec

A Hudec Kulturális Alapítvány, az 2007-ben elindított Hudec Heriatge Project utódja és a Project által létrehozott tartalmak és alkotások jogutódja. Célja, hogy Hudec László építész (1893 – 1958) családjában lévő, személyéhez kapcsolódó archív anyagokat gondozza és minél több formában nyilvánosan is bemutassa. Hugyecz (Hudec) 1920 és 1937 között vált ismertté, amikor magyar építészként meghatározó szerepet játszott Sanghaj arculatának kialakításában.
(BrandTrend)