Kategória: Dizájn és innováció és Hír.

Admin kategória: Hír.

Ha azt hitte, hogy az adatközpontok világa egy, az átlagos internet-felhasználótól távoli univerzum, téved. Ez, az első ránézésre titokzatos létesítmény ott van mind a lakossági, mind pedig a vállalati felhasználók mindennapjaiban, akkor is ha videót nézünk, közösségi oldalakon kommunikálunk, vagy egy receptet keresünk a neten. Emellett a munkahelyünkön felhalmozott óriási adatmennyiség tárolásáról és biztonságáról is egyre inkább ilyen központokban gondoskodnak.

Magyarország egyik legkorszerűbb adatközpontján, az Invitel budapesti, Kozma utcában található Datacenterén keresztül bemutatjuk, milyen léptékben kell gondolkodnunk, ha el akarjuk képzelni egy ilyen összetett, hatalmas értéket koncentráló létesítmény berendezéseinek és eszközparkjának főbb számait.

Tudta-e Ön például, hogy a Datacenterben a klímaberendezések ventilátorai annyi hideg levegőt szállítanak, hogy mindössze 40 perc elég lenne az Országház teljes légtartalmának klimatizálásához? Kitalálnák-e, hogy az épületben található akkumulátorok, amelyek a szünetmentes működést is biztosítják, akkora kapacitással rendelkeznek, hogy segítségükkel egy középkategóriás, ötszemélyes elektromos autó oda-vissza akár négyszer is megtenné a Budapest-London távolságot?

Habár ezen adatközpontok bonyolult működése kevésbé érthető a laikusok számára, az alábbi infografika ábráinak segítségével hamar nyilvánvalóvá válhat mindenkinek, hogy a pár éve még csak a sci-fikben látott technológiák ma már itt vannak köztünk. Jól őrzött, jól hűtött épületekben gondoskodnak arról, hogy akár otthon, akár a munkahelyünkön, de még a közintézményekben is élvezni tudjuk a XXI. század nyújtotta technikai vívmányokat.

Nyolc érdekesség az adatközpontok világából

Invitel_adatközpont_infografika

(BrandTrend)