Kategória: Dizájn és innováció és Képes hír.

Admin kategória: Képes hír.

A Xerox kutatóvállalata, a PARC olyan új digitális nyomtatási folyamat kialakításával kísérletezik, amely koncentrált napenergiával működik. Ez a technológia jelentősen megnövelheti a napelemek hatékonyságát azáltal, hogy lencsék segítségével összegyűjti, és kis cellákra fókuszálja a napfényt.

A hagyományos szilikon rendszerek alternatíváját látja a PARC a koncentrált napelemes technológiában. A szakemberek most abban reménykednek, hogy az alkatrészek méretének kicsinyítésével és a lapos kivitellel, továbbá egy relatív olcsó előállítási folyamat kialakításával a technológia versenyképessé válik. Az új eljárás kidolgozása a PARC kutatóinak azon erőfeszítéseit támogatja, amelyek egy olyan nyomtató kialakítására irányulnak, ami félvezető chipeket, vagy más néven chipleteket tintaként képes nyomtatni.

Chiplet

Az utóbbi években a mérnököknek sikerült megtalálniuk annak a módját, hogyan csökkentsék milliméteres nagyságúra azon alkatrészek méretét, amelyek elengedhetetlenek a napfény koncentrálásához és fókuszálásához. A Sandia Nemzeti Laboratóriumban sikeresen hoztak létre olyan mikrocellákat, amelyek megtartva a panel lapos kialakítását, összekapcsolhatóak a fókuszáló elemekkel.

A PARC kutatói úgy látják, hogy ezzel a technológiával az elektromos eszközök egy új fajtája jön majd létre, amely különféle nyomtatott chipletekből áll és ez a technikai lehetővé fogja tenni azt, hogy pontosan úgy nyomtathassanak ki a jövőben elektromos, illetve optikai alkatrészekből álló nagyméretű rendszereket, ahogy a normál nyomtatók egy dokumentumot.
(BrandTrend)